Pripremat ćete ga često…
Ovaj je recept odličan način da iskoristite banane koje vam već dugo stoje u kuhinji. Iako je sama po sebi ova poslastica odlična, preljevu od ruma i karamele nećete odoljeti...
Potrebni sastojci:
- 4 žlice maslaca
- 200 g šećera
- 3 banane
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice soli
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- ¼ žličice mljevenog cimeta
- 600 ml mlijeka
- 2 jaja – žutanjak
- 2 jaja
- 55 ml tamnog ruma
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 štruca kruha starog jedan dan
Za umak:
- 100 g maslaca
- 60 g šećera (do 80g)
- ¼ žličice soli
- 3 žlice tamnog ruma
- 60 g vrhnja za šlag
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva
- Otopite maslac, pola stavite na posudu za pečenje i razmažite dobro
- U veliku posudu stavite šećer te dodajte 2 banane i vilicom sve dobro izmrvite. Dodajte ostatak maslaca, cimet, sol, muškatni oraščić, đumbir i sve miješajte vilicom dok ne dobijete gustu pastu
- Dodajte mlijeko, dva jaja, žutanjke, rum i vaniliju te sve dobro pomiješajte.
- Odrežite 1 šnitu kruha na kockice, dodajte smjesi od banane. Pustite da tako stoji oko 10 minuta. U međuvremenu ostatak banana izrežite.
- Stavite smjesu u posudu za pečenje i dobro rasporedite. Preostale banane posložite po smjesi i pecite oko 1 sat.
Napravite preljev
- Otopite maslac na tavi, dodajte šećer, sol i miješajte te kuhajte na slaboj vatri oko 2 minute. Stalno miješajte dok se ne pretvori u karamel umak.
- Ugasite plamen i dodajte rum te miješajte.
- Vratite na vatru i miješajte oko 1 minutu
- Ugasite vatru i dodajte vrhnje, ostavite da se hladi
- Narežite puding i preko svakog komada stavite preljev
Dobar tek!