Na graničnom prijelazu Orašje-Županja u Županiji Posavskoj velike gužve

Inicijativa Vlade Županije Posavske upućena direktoru Granične policije BiH za preraspodjelu uposlenika

Nada Koturić
02.08.2024.
u 12:52

Unatoč otvorenih više prometnih traka gužva na graničnom prijelazu Orašje

Posavska Županija područje je sa tri granična prijelaza prema Republici Hrvatskoj, ujedno su vrata Europske unije iz koje se iz Hrvatske ulazi u BiH i kao takvo područje je sa velikom frekvencijom prometa. I statistike bilježe uvijek te granične prilaze među najfrekventnijim u BiH.

U vrijeme blagdana, osobito u ljetno razdoblje kada se koriste i godišnji odmori, a poznato je da posavljaci iz dijaspore po tradiciji ne propuštaju posjetiti rodni kraj, višesatna čekanja i gužve ove godine premašuju sva očekivanja. Negodovanja građana stigla su i do Vlade Županije Posavske koja se oglasila inicijativom usmjerenoj prema Graničnoj policiji BiH.

Žurno ubrzati promet

-Na graničmnim prijalzima se ulazi i izlazi u nekoliko prometnih traka. Ove je godine u rodni kraj pristigao veliki broj iseljenih, pa su zamjetno povećana prometovanja. Zbog ogromne gužve na graničnom prijelazu Orašje-Županja, Vlada Županije Posavske uputila je inicijativu i zamolbu direktoru Granične policije Bosne i Hercegovine, a kako bi se olakšalo putovanje u razdoblju turističke sezone, za žurnim reagiranjem i preraspodjelom uposlenika ili da se na neki drugi način ubrza promet preko graničnih prijelaza u Županiji Posavskoj, te pripremi prijedlog rješavanja pitanja malograničnih prijelaza u ovom dijelu BiH, izvjestili su županijske uprave.

Usporen promet

-Prema dostupnim informacijama, osnovni problem sporog prometa preko graničnih prijelaza je nedostatak uposlenika Granične policije BiH, zbog čega se ne može organizirati ulazak/izlazak putničkih vozila u nekoliko kolona. Zbog ogromnih gužvi u posljednjih mjesec dana, na svim graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koji se nalaze u Županiji Posavskoj, a posebno na Graničnom prijelazu Orašje, značajno je usporen promet putnika i roba. Budući da ne postoje malogranični prijelazi u Posavini, isto značajno otežava život lokalnog stanovništva koji zbog nužnog prelaska granice u jednom smjeru moraju svakodnevno čekati i više od dva sata, priopćili su iz Službe za odnose s javnošću Vlade Županije Posavske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?