sezona je

Iskoristite proljeće za uživanje u šparogama: Tri jednostavna recepta koja su nas osvojila

shutterstock
28.03.2021.
u 16:42

Jeste li i vi ljubitelj karakterističnog okusa šparoga? Naravno! Onda se sigurno radujete njihovoj sezoni, jer jest ćete ih s jajima, u juhama, u rižotu, sa šunkom, u salatama, zapečene sa sirom, kuhane, frigane, s roštilja...

Šparoge zapečene sa sirom

Sastojci za šest osoba:

kilogram šparoga koje ste oprali i otrgnuli im tvrdi dio

180 g punomasnog kiselog vrhnja

3 češnja češnjaka usitnjenog

sol i papar

220 g svježe naribanog parmezana

220 g narezane mozzarelle

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200ºC. Stavite šparoge u prikladan lim za pečenje, prelijte ih vrhnjem i pospite usitnjenim češnjakom. Dobro začinite solju i paprom, pa pospite parmezanom i mozzarellom.

Pecite dok se sir ne rastopi i pozlati, a šparoge omekšaju. Za to će trebati 25 do 30 minuta. Odmah poslužite, donosi Zivim.hr


Salata sa šparogama s roštilja i pečenim jajima

Sastojci za šest osoba:

500 grama srednjih šparoga bez tvrdog dijela

6 velikih jaja

6 šalica rukole

ekstra djevičansko maslinovo ulje

1 jušna žlica limunovog soka

1 čajna žlica senfa Dijon

sol i papar

2 jušne žlice neslanog maslaca

170 g svježe naribanog parmezana

Priprema:

Upalite roštilj ili zagrijte grill tavu. Umutite 3 jušne žlice maslinovog ulja, limunov sok i senf, pa dodajte sol i papar. U velikoj zdjeli pomiješajte šparoge s tom mješavinom.

Pecite šparoge na roštilju ili roštilj tavi oko pet minuta, dok ne omekšaju i potamne mjestimično. Držite ih na toplom.

U međuvremenu u velikoj neprianjajućoj tavi otopite maslac na umjerenoj vatri. Na maslacu ispecite jaja tako da se bjelanjci stegnu, a žumanjci ostanu tekući, trebat će vam oko pet minuta. Posolite i popaprite.

U zdjeli začinite opranu rukolu limunovim sokom. Podijelite je u tanjure, na salatu stavite šparoge s roštilja, povrh položite pečena jaja te naribajte parmezan.


Rižoto sa šparogama i kozicama

Sastojci za 4 osobe:

500 grama šparoga bez tvrdog dijela

350 grama mesa kozica

sol i papar

1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 šalice povrtnog temeljca

6 jušnih žlica neslanog maslaca

1 mali luk, narezan

350 grama riže

1 šalica suhog bijelog vina

prstohvat šafrana

1/4 šalice svježe naribanog parmezana

Priprema:

Skuhajte šparoge u posoljenoj vodi da omekšaju. Ocijedite ih i ohladite pa narežite.

Začinite meso račića solju i paprom. Zagrijte ulje u tavi i pecite račiće na umjerenoj vatri oko tri minute, okrećući ih, dok ne pobijele. Premjestite ih u tanjur.

U loncu skuhajte temeljac s četiri šalice vode. Pokrijte da ostane topao.

U prikladnoj posudi otopite 4 jušne žlice maslaca, pa na njemu na umjerenoj vatri pirjajte luk, miješajući, dok ne omekša. Dodajte rižu i pirjajte je miješajući dvije minute. Tada ulijte vino i pirjajte dok gotovo ne ispari.

Ulijte dovoljno temeljca i kuhajte miješajući dok ga riža ne upije. Tada dodajte šafran i nastavite pomalo dodavati temeljac, nakon što se prethodni gotovo apsorbira, najviše pola šalice odjednom. Rižoto je gotov kad je kremast, a riža je al dente. Umiješajte sir i ostatak maslaca, dodajte šparoge i račiće. Začinite solju i paprom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije