SPORNA LETJELICA

Iz RS-a traže da požar u Gacku gasi helikopter iz Srbije, ali Konakovićevo ministarstvo ignorira zahtjev

15.07.2024.
u 15:19

Tijekom proteklog vikenda, uslijed visokih temperatura i dana bez kiše, na području Hercegovine buknulo je nekoliko požara. Najteže je u Gacku, gdje se traži i intervencija helikoptera MUP-a Srbije pri gašenju.

Naime, helikopter MUP-a Srbije je, prema sporazumu koji su potpisali s RS-om, na raspolaganju za gašenje požara, ali za njegov dolazak u zračni prostor BiH i intervenciju potrebna je suglasnost Ministarstva vanjskih poslova BiH za što iz Helikopterskog servisa RS tvrde da ne dobivaju dozvolu.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je za RTRS kako je MUP Srbije kontaktirao Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali da nisu dobili povratnu informaciju.

"Međutim, do ovoga trenutka od njih nismo dobili odgovor, što je po meni nečuveno jer je situacija poprilično ozbiljna. Oni su već jučer bili spremni doći i pomoći u gašenju požara, međutim oni ne daju odobrenje, iz samo njima znanog razloga. I na ovaj način bih apelirao da neke stvari stave po strani i gledaju na koji način mogu pomoći stanovništvu kako bi se što prije zahtjev odobrio te kako bi nam ljudi mogli pomoći.

Ne vjerujem kako ćemo s jednim helikopterom moći ugasiti požar na području Gacka", rekao je Kusturić.

Istaknuo je kako je teren jako pogodan za rasplamsavanje požara.

"Sve je suho. Vjetar je jači i helikopter iz Srbije nam je zaista neophodan", naveo je Kusturić.

Podsjećanja radi, helikopter MUP-a Srbije je u lipnju došao u BiH, ali je izazvao niz reakcija i bio je pod posebnim fokusom zbog "svesrpskog sabora", gdje je dogovoren i memorandum o suradnji Ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Helikopter je bio u Trebinju, potezala se priča tko je dao dozvolu da njegov ulazak u zračni prostor BiH i nakon niza reakcija helikopter se vratio u Srbiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?