Buduća vlast u gradu na Neretvi

Izbor gradonačelnika Mostara možda će tražiti tri kruga posrednih izbora

storyeditor/2024-08-25/Spanish-Square-Hit-Booker-4.jpg
10.10.2024.
u 10:23

Izbor prvog čovjeka grada provodi se na prvoj sjednici Gradskog vijeća nakon izbora. Najbolju poziciju ima HDZ BiH s očekivanih 15 vijećnika u Gradskom vijeću

Odgovor na pitanje kako će izgledati buduća vlast u gradu na Neretvi morat će pričekati proceduru utvrđenu mostarskim Statutom koji je precizirao neizravan izbor gradonačelnika u Gradskom vijeću, no ono što je polazna pozicija koja daje prednost je osiguranje dvije trećine vijećnika u novom sazivu Vijeća. Gradsko vijeće Mostara sastoji se od 35 vijećnika, pri čemu ni jedan od konstitutivnih naroda ne može imati više od petnaest vijećnika, a kako doći do dvije trećine, pitanje je matematike koja se ovih dana aktivno razmatra u stranačkim središnjicama. Spomenute dvije trećine omogućile bi izbor gradonačelnika već u prvom krugu, a Statut je pritom naveo i kako se izbor prvog čovjeka grada provodi na prvoj sjednici Gradskog vijeća nakon izbora. Najbolju poziciju ima HDZ BiH s očekivanih 15 vijećnika.

Podsjećamo, dvotrećinska većina glasova izabranih gradskih vijećnika potrebna je za izbor gradonačelnika. Ako ni jedan od kandidata ne dobije dovoljan broj glasova u prvom krugu, vrši se drugi krug izbora između dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova u prvom krugu. Ako je, uslijed neriješenog ishoda izbora među kandidatima u prvom krugu, nemoguće ustanoviti koja su dva kandidata dobila najveći broj glasova, organizirat će se poseban krug za ove kandidate kako bi se izvršio odabir kandidata ili kandidatâ koji će se kvalificirati za drugi krug. Ako ni jedan od preostala dva kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu glasova u drugom krugu, vrši se treći krug izbora. U trećem krugu jednostavna većina glasova izabranih gradskih vijećnika potrebna je za izbor gradonačelnika od dvaju preostalih kandidata. Ako preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od tih dvaju kandidata bit će izabran za gradonačelnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije