Izbori prije izbora zbog imena na listama već su provedeni u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu

14.07.2024.
u 17:45

Očekivano, najviše je zanimanja, nervoze, ali vjerojatno ponajmanje iznenađenja bilo oko predaje imena kandidata i lista za izbore u najvećim bosanskohercegovačkim središtima - Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru pa se očekuju neizvjesne unutarnacionalne utakmice između SNSD-a i PDP-a, odnosno "trojke" i SDA, ali i međunacionalni "obračuni" u pojedinim sredinama kao što je Srebrenica. Sarajevo i njegove općine su među najvažnijima. Uz kandidaturu aktualnog načelnika općine Centar Srđana Mandića te DF-ova kandidata Dennisa Gratza, zajedničkog kandidata imat će i stranke Za nove generacije i Platforma za progres, a kandidata je podržao i Općinski odbor stranke Narod i pravda. "Problem" s Mandićem leži u činjenici da u toj općini "trojka" ne funkcionira, odnosno da Srđan Mandić ima problema s NiP-om, odnosno zamjenikom predsjednika ove stranke Kemalom Ademovićem.

"Trojka" u problemima

No, budući da je Mandić pobijedio na posljednjim izborima upravo u zbroju tih glasova, neizvjesno je hoće li ponovno zasjesti na načelničku fotelju bez potpore jedne od stranaka "trojke". Njemu je vjerojatno najveći protukandidat Tarik Jažić iza kojeg je karijera u realnom sektoru, gdje je ostvario zapažene rezultate i obnašao menadžerske pozicije posljednjih desetak godina. Ali i u politici. Naime, bio je član Naše stranke. Trenutačno je na poziciji voditelja ureda predstavništva švedske IT kompanije, kao i visokopozicionirani član i jedan od osnivača političkog pokreta "Za nove generacije". Bit će zanimljivo vidjeti kojem će od kandidata potporu dati Efendićeva Stranka za Bosnu i Hercegovinu, koja neće imati svoga kandidata za načelničku poziciju u općini Centar Sarajevo, a čiji predstavnici još uvijek nisu odabrali kandidata kojeg bi podržali u ovom procesu. Prevagu bi u većini sredina, tako procjene govore, mogla donijeti ili pak odnijeti stranka Narod i pravda, koja se odavno unutar "trojke" ponaša najviše predizborno pokušavajući se dokazivati na istome bojnom polju kao i Stranka demokratske akcije, iz koje je izišao najveći broj njezinih uglednih članova. Oni su prijavili kandidacijske liste u 62 općine i grada u BiH te 14 kandidata za načelnike i gradonačelnike, od kojih sedam samostalno, a sedam u okviru koalicija u kojima nastupa. Uz svojih 14 kandidata za načelnike i gradonačelnike, kako su naveli, podržat će još sedam kandidata koalicijskih partnera. Iz vladajuće koalicije "gužvu" će u sredini iz koje su potekli osnivači povećati Arnel Isak. On je sin ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Rame Isaka. Arnel će, naime, biti nositelj liste Snage naroda za Gradsko vijeće Zenice. On je 2019. godine imenovan za ministra prostornog uređenja, prometa i veza u Vladi Zeničko-dobojske županije. U Mostaru su prijavljene, uz hrvatske, tri bošnjačke i jedna srpska lista. Oko SNSD-a su se okupile sve srpske snage pa je za očekivati kako bi ovaj narod i na predstojećim izborima mogao imati najmanje jednog legitimnog predstavnika u Gradskome vijeću. S druge pak strane, bošnjačke stranke opredijelile su se za tri liste, a potporu će tražiti još nekoliko stranaka koje nisu htjele stati uz bilo koji blok.

Gosto istupila

Glasna gradska vijećnica i jedna od onih koji su imali najviše inicijativa u odlazećem sazivu Gradskoga vijeća, Adela Gosto, odlučila se povući s vodeće pozicije na listi za područje Stari grad. Valja reći kako se Gosta povukla s liste koalicije koju čine Demokratska fronta (DF), Narodni europski savez (NES), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Prva mostarska partija (PMP). Uz njih na izbore u Mostaru izlazi i Koalicija za Mostar, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), BH Zeleni i BPS Sefer Halilović. Njihov nositelj liste je Đani Rahimić. I stranke "trojke" (SDP, NiP, NS) predale su jedinstvene liste za izbore za grad, odnosno gradska područja Mostara. U Banjoj Luci PDP-ov Draško Stanivuković, aktualni gradonačelnik, nositelj je liste PDP-a. Prema provedenim istraživanjima, on uživa potporu 34,3 posto od ukupnog broja ispitanika. U PDP-u, stranci koja ga je kandidirala, vjeruju u pobjedu, iako za njegovu kandidaturu nisu dobili potporu drugih stranaka oporbe. Što bi mogao biti i njegov najveći problem. - Uvjeren sam da ćemo pobijediti za gradonačelnika Banje Luke i osvojiti više mandata od SNSD-a jer je to neka vrsta mrtve utrke za vijećničke mandate između PDP-a i SNSD-a - rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?