nutricionisti otkrivaju

Je li sušeno voće uistinu zdravije od čipsa?

28.06.2017.
u 07:33

Teorija je da grickanje održava razinu inzulina visokom, što, posljedično, pomaže pohranjivanju masnoća u tijelu. Ipak, nisu sve grickalice loše.

Možda se čini normalnim i opravdanim grickati čips ili kokice uz dobar film, ali porast konzumacije grickalica općenito počeo je ozbiljno zabrinjavati stručnjake. Prosječan čovjek, naime, jede čips, kokice i lješnjake sedam puta tjedno, pokazuje istraživanje, prenosi Net.hr. 

Nikada nije bilo više pretilih ljudi u svijetu, a glavni krivac za to su upravo grickalice i prerađeno voće. Upozoravaju kako će do 2025. godine tri četvrtine stanovništva imati problem s pretilošćšu. Konzumacija osobito masnih i slatkih grickalica lošija je za jetru nego veliki obroci, a povezana je i sa stvaranjem masnih naslaga na trbuhu.

Teorija je da grickanje održava razinu inzulina visokom, što, posljedično, pomaže pohranjivanju masnoća u tijelu. Ipak, nisu sve grickalice loše, samo valja paziti na nutritivnu vrijednost. Postoje tzv. zdrave grickalice, poput sušenog voća, piše Daily Mail.

“Ideja o tri cjelovita obroka na dan je zastarjela, životni se tempo ubrzava i jedenje više puta po malo pospješuje metabolizam te opskrbljuje tijelo važnim tvarima tijekom cijelog dana, što djeluje blagotvorno na zdravlje”, kaže David Haslam, član istraživačkog tima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?