evo odgovora

Je li svježe povrće zdravije od smrznutog i konzerviranog?

povrce
18.02.2017.
u 14:05

Konzervirane i smrznute namirnice se obrađuju kada su najzrelije tako da svi hranjivi nutrijenti ostaju netaknuti.

Do sada smo vjerovali da su svježe namirnice uvijek zdravije. Istina je da smrznuti ili konzervirani proizvodi mogu sadržavati više hranjivih sastojaka. Namirnice se pakiraju prije nego hranjive tvari počnu propadati, a konzerviranjem i zamrzavanjem se taj proces zaustavlja, donosi centarzdravlja.hr. 

Voće ili povrće koje pronalazimo u trgovinama može biti ubrano prije nekoliko dana ili čak tjedana, što znači da je sigurno došlo do promjene kvalitete i hranjivosti namirnice. S druge strane, konzervirane i smrznute namirnice se obrađuju kada su najzrelije tako da svi hranjivi nutrijenti ostaju netaknuti.

Zašto se onda do sada tvrdilo suprotno? Istina je da konzerviranje, pa čak i smrzavanje, može izložiti voće i povrće određenoj toplini koja može uništiti hranjive tvari. No, u odnosu na prirodnu razgradnju kroz koju namirnice prolaze tijekom vremena, ovaj način maksimalno čuva kvalitetu namirnica. Najveći gubici su vitamini B i C koji su topivi u vodi. Prema istraživanjima, u 21 dan brokula može izgubiti 13% vitamina C, a kada je smrznuta čak do 50%.

S druge strane, smrzavanjem je očuvana većina antioksidansa koja bi se u svježem obliku znatno prije razgradila. Konzerviranje uglavnom uključuje dodavanje nezdravih aditiva kao što je natrij i zato blagu prednost imaju zamrznuti proizvodi. Nema potrebe za izbjegavanjem konzerviranih i zamrznutih proizvoda, jer kada je riječ o voću i povrću, važnija je količina unosa nego forma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?