Kupus je zeljasto povrće iz porodice krstašica, a u prehrani se koristi od prethistorijskih vremena. Ima ogromna ljekovita svojstva, pa se njegova konzumacija preporučuje tijekom cijele godine, a osobito tijekom zime.
- Kupus je nevjerojatno povrće jer ima malo kalorija i puno polifenola i antioksidansa uključujući vitamin C. Također je bogat vlaknima što ga čini zasitnijim, a može poprimiti i druge okuse što ga čini savršenim za prženje - kaže Amber Pankonin, registrirana dijetetičarka i vlasnica bloga o hrani Stirlist, prenosi 24sata.hr.
Može pomoći u prevenciji određenih vrsta raka i smanjiti upale.
- Antioksidansi pomažu neutralizirati slobodne radikale u tijelu koji mogu uzrokovati oksidativni stres koji može uzrokovati rak, bolesti srca ili makularnu degeneraciju. Prehrana bogata povrćem križarica poput kupusa mogla bi pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti - kaže Pankonin.
Ne samo da je hranjiv, već je i vrlo pristupačan, jednostavan za pripremu i dostupan većini ljudi za kupnju, piše EatThis.