Novi Zakon o oružju u HNŽ-u

Jedna osoba će moći imati do pet pištolja, kazne i do 25 tisuća maraka

07.03.2017.
u 07:00

Hercegovačko-neretvanska županija uskoro bi trebala dobiti novi Zakon o oružju i streljivu. Očekuje se kako će novi zakon uvesti više reda u ovu oblast, osobito ako se imaju u vidu podaci o tome koliko još ima nelegalnog oružja među stanovnicima.

Određen broj komada oružja

Novi zakon svakako će donijeti promjene, veću kontrolu nad naoružanjem, a i kazne će biti velike u slučaju da se fizičke ili pravne osobe ne pridržavaju odredbi zakona. Između ostalog, članak 19. ovoga zakona određuje kako fizička osoba može imati najviše pet pištolja ili revolvera te sedam komada lovačkog oružja za koje su mu izdane isprave. Pravna osoba i poduzetnik, izuzev agencije i unutarnje službe za zaštitu ljudi i imovine, može posjedovati vatreno oružje čiji broj ovisi o potrebi i broju zaposlenih osoba koje imaju potrebu za korištenje oružja. Pravna i fizička osoba, koja posjeduje oružje i streljivo sukladno ovom Zakonu, u slučaju nestanka ili krađe oružja i streljiva ili isprave o oružju dužna je prijaviti nestanak ili krađu nadležnom tijelu odmah, a najkasnije u roku od dva sata od saznanja da su oružje i streljivo nestali ili ukradeni. Opći uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi su da je navršila 21 godinu života, ima opravdani razlog za nabavu oružja, nije osuđivana za kazneno djelo ili da se protiv osobe ne vodi kazneni postupak, izuzev za kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Komentara 1

VA
Varesak
16:09 12.03.2017.

Po tom zakonu pojedinci mogu imati arsenal oružja,i jedan pištolj za neke je previše.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije