Znanstvenici su otkrili da bi zamjena jedne omiljene poslastice za doručak prehrambenom alternativom mogla značajno smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Studija o kojoj je riječ, koja je razmatrala dobrobiti prelaska s životinjskih na biljne proizvode, otkrila je da bi izbacivanje dnevnog unosa jaja od 25 do 28 grama orašastih plodova moglo smanjiti rizik od razvoja ili smrti od kardiovaskularnih bolesti za punih 17 posto, piše Mirror.
Iako brojni stručnjaci vjeruju da je potrebno više dokaza kako bi se utvrdilo je li kolesterol koji se nalazi u jajima loš za zdravlje srca ili nije, smatra se da su orašasti plodovi učinkoviti kada je u pitanju snižavanje kolesterola, što znači da su odlična jutarnja alternativa.
Ovi nalazi, koji su objavljeni u medicinskom časopisu BMC Medicine, također pokazuju da bi ova jednostavna zamjena mogla smanjiti rizik od dijabetesa za 18 posto, dok bi vjerojatnost rane smrti smanjila za 15 posto. Međutim, nije zaključeno da biste trebali potpuno prestati jesti jaja, a studija samo savjetuje da jedete jedno jaje manje dnevno.
“Mnogi ljudi započinju dan s jajetom ili engleskim doručkom (pržene kobasice, slanina, jaja, zapečeni grah, gljive, rajčica) ali rezultati ove analize sugeriraju da bi bilo bolje zamijeniti ovu hranu hranom biljnog podrijetla. Također postoje dokazi da bi ljudi mogli imati koristi od zamjene mesa peradi hranom biljnog podrijetla, iako je bilo malo dokaza za zamjenu mliječnih proizvoda", rekla je doktorica Sabrina Schlesinger, koautorica recenzije iz Njemačkog centra za istraživanje dijabetesa.
Rezultati koje je podijelio Njemački centar za istraživanje dijabetesa otkrili su da oni koji su zamijenili 50 grama prerađenog mesa, otprilike jednu kobasicu, istom količinom mahunarki, leće, slanutka, smanjuju rizik od razvoja ili smrti od srčanih bolesti za 23 posto.