Blagodati rajčice za organizam
Bez obzira na trendove u prehrani koji dolaze i odlaze, jednu rečenicu svi mi slušamo još od djetinjstva: “Voće i povrće osnova su zdrave prehrane.” No u moru namirnica koje se klasificiraju kao zdrave, postoje i one s predznakom “super”. Supernamirnice sadrže najveću količinu hranjivih tvari koje su nam neophodne za zdrav organizam i s pravom se nalaze na tronu piramide zdrave prehrane. Jabuke, avokado, borovnice, šparoge, brokula, mrkva, cvjetača i rajčica samo su neke od namirnica koje pripadaju upravo ovoj kategoriji – hrani koja sadrži najviše vitamina, minerala i vlakana. S obzirom na to da je njihova sezona, ovog smo se puta odlučili podsjetiti na sve korisne sastojke rajčice, piše ljepotaizdravlje.hr.
Najsnažniji antioksidans
Premda službeno spada u voće, rajčica se u kulinarskim krugovima najčešće naziva povrćem, i to onim koje sa sobom nosi niz zdravstvenih beneficija. Zanimljivo je da jedna rajčica srednje veličine sadrži tek 22 kcal. Osim toga, čak 95 % ploda rajčice čini voda, dok preostalih 5 % uglavnom čine ugljikohidrati i prehrambena vlakna. Najvrjedniji sastojak u rajčici je likopen, koji je najsnažniji antioksidans za ljudski organizam. Njegova uloga jest deaktivirati slobodne radikale koji mogu štetno utjecati na stanice našeg organizma.
Vitamin za ljepotu i zdravlje
Biotin pripada skupini vitamina B-kompleksa, a poznat je i kao vitamin B7, vitamin H ili koenzim R. Često se naziva “vitaminom ljepote” jer kosu i kožu čini lijepom, zdravom i mladolikom. Osim očuvanja kose, noktiju i kože, biotin djeluje kao koenzim za metabolizam masnih kiselina, aminokiselina i glukoze. Vrlo je važan za metabolizam bjelančevina, masnoća i ugljikohidrata, koje pretvara u energiju za pomoć kod fizičkih aktivnosti. Doprinosi normalnom fiziološkom funkcioniranju tijela te živčanom i probavnom sustavu. Rajčica je jedna od namirnica najbogatijih biotinom, pa tako jedna šalica rajčica sadrži 7,20 mcg biotina (preporučena dnevna doza biotina za odrasle žene i muškarce od strane američke udruge Food and Nutrition Board iznosi 30-100 mcg na dan).