ZASUČITE RUKAVE

Još nije kasno: Rujan je idealno vrijeme za sjetvu i sadnju ovih šest vrsta povrća

sadnja, suditi
Shutterstock
11.09.2024.
u 07:32

Sadnjom i sjetvom povrća u jesen, osiguravate si svježe zalihe namirnica tijekom jeseni i zime te ranog proljeća

Rujan je idealno vrijeme za sadnju i sjetvu određenih vrsta povrća jer je tlo još uvijek toplo, a temperature ugodne, što omogućuje biljkama da se dobro ukorijene prije hladnijih zimskih mjeseci. Sadnjom i sjetvom povrća u jesen, osiguravate si svježe zalihe namirnica tijekom jeseni i zime te ranog proljeća. Ovo je šest vrsta povrća koje možete posaditi ili posijati u rujnu.

Špinat: Špinat je odličan izbor za rujansku sjetvu jer podnosi hladnije temperature i može se brati već za šest do osam tjedana. Za sjetvu špinata odaberite sunčano ili polusjenovito mjesto. Sjemenke posijte izravno u gredicu i redovito ih zalijevajte. Špinat možete uzgajati i u posudama, što ga čini savršenim izborom za manje vrtove ili balkone.

Zelena salata: Sijanje zelene salate u rujnu omogućit će vam da u ovoj omiljenoj namirnici uživate tijekom cijele jeseni. Sorte poput puterice, kristalke ili rikole idealne su za hladnije uvjete. Posijte sjeme izravno u gredicu i prorijedite biljke nakon nicanja kako bi imale dovoljno prostora za rast. Redovito zalijevajte i tretirajte protiv nametnika.

Rukola: Rukola je brzorastuća biljka koja se može sijati tijekom cijele godine, a rujan je savršeno vrijeme za posljednju sjetvu prije zime. Njezin pikantan okus obogatit će svaku salatu, sendvič i brojna druga jela. Rukola se može uzgajati u vrtu ili u posudama, a mladi listovi su spremni za berbu već za tri do četiri tjedna nakon sjetve.

Blitva: Blitva je otporna na hladnoću. Ako je posijete u rujnu, u svježim listovima i stabljikama možete uživati tijekom cijele jeseni i zime pa čak i ranog proljeća. Odlično uspijeva na sunčanom položaju i u polusjeni, posebice u tlu koje je bogato organskim tvarima. Blitva brzo raste, a redovitim rezanjem mladih listova potaknut ćete rast novih.

Peršin: Peršin je jedan od omiljenih začina na ovim prostorima. Riječ je o dvogodišnjoj biljci koja se u rujnu može sijati izravno u tlo ili u posude, na sunčanim ili polusjenovitim mjestima. Peršin je odličan izvor vitamina C i željeza te je neizostavan u kuhinji kao začin za juhu, salate i brojna glavna jela.

Češnjak: Češnjak se sadi u rujnu kako bi bio spreman za berbu sljedeće godine u lipnju ili srpnju. Ova povrtnica voli sunčano mjesto i vlažno tlo. Pojedinačne režnjeve češnjaka potrebno je posaditi na udaljenosti od 10 cm i prekriti zemljom. Osim što se koristi u mnogim jelima, češnjak je izvrstan dodatak svakoj vrtnoj gredici jer odbija različite štetnike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije