Stručnjaci otkriLI

Kada je najbolje piti kavu? Izbjegni negativne učinke kofeina

piti, kava
Shutterstock
31.08.2024.
u 08:49

Stručnjaci otkrivaju da pravilnim odabirom vremena konzumacije kave možemo izbjeći bilo kakve negativne učinke kofeina

Bez kave mnogi ne mogu zamisliti svoj početak dana, a neki je vole piti i nakon ručka ili u popodnevnim satima. Iako se s kavom ne smije pretjerivati, dokazano je da ovaj napitak može imati dobrobiti za ljudsko zdravlje – ako se konzumira u umjerenim količinama. No, kada je zapravo najbolje vrijeme za piti kavu? I koliko kave je previše?

Koliko kave dnevno bismo trebali piti? Evo kada treba paziti

Studije sugeriraju da dnevna šalica kofeina može pozitivno utjecati na zdravlje srca i mozga, a kada se pažljivo konzumira - bez šećera - kava može ponuditi brojne zdravstvene prednosti, zahvaljujući antioksidansima koji se nalaze u biljci kave. Međutim, ne radi se samo o tome kako pijemo kavu, već i kada je pijemo. Stručnjaci otkrivaju da pravilnim odabirom vremena konzumacije kave možemo izbjeći bilo kakve negativne učinke kofeina, prenosi Žena.hr.

Najbolje vrijeme za ispijanje kave

“Kava sadrži kofein, koji je prirodni stimulans”, objasnio je za Vogue nutricionist Mugdha Pradhan, osnivač iThrivea. "To znači da može potaknuti vaš metabolizam povećanjem broja otkucaja srca i potrošnjom energije. Zato je ispijanje kave ujutro – oko 90 minuta nakon buđenja – dobro jer se usklađuje s prirodnim ritmom kortizola u tijelu."

Nadalje, konzumacija crne kave prije vježbanja može poboljšati fizičke performanse i pospješiti sagorijevanje masnoće, a njezina konzumacija nakon treninga također može pomoći u oporavku mišića.

Međutim, kavu ne bi trebalo piti odmah ujutro na prazan želudac jer to može potaknuti proizvodnju želučane kiseline i izazvati osjećaj nelagode. Stoga je kavu najbolje popiti nakon laganog obroka ili međuobroka - to također smanjuje rizik od skoka razine kortizola, koja će već biti na vrhuncu u ranim satima nakon buđenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije