Stručnjaci često govore da je čokolada najbolji slatkiš koji možete da odaberete ako pazite na ishranu, a nerijetko se nalazi i na listi dozvoljenih namirnica u dijetama.
Mnoga istraživanja pokazala su da pretjerano konzumiranje čokolade može da dovede do negativnih posledica.
Povećava se nervoza
Čokolada sadrži fenetilamin, molekule koje imaju slično djelovanje na mozak kao psihoaktivni stimulansi, i tiramin – oblik aminokiseline.
Zajedničko djelovanje može da podstakne lučenje adrenalina, lupanje srca, da povisi krvni pritisak i izazove bijes i nervozu. Može doći do nagle promjene raspoloženja, ljudi mogu postati svadljivi, a samim tim će i češće ulaziti u sukobe.
Kosti postaju slabije
U bolnici „Royal Perth“, u Australiji, sprovedeno je istraživanje na starijim ženama kako bi se otkrilo djelovanje čokolade na organizam. Svakodnevno su je konzumirale, a na kraju eksperimenta stručnjaci su otkrili da oksalati u čokoladi sprečavaju apsorpciju kalcijuma, a šećer podstiče njegovo izlučivanje iz organizma, tvrdi autor Jonathan Hodgson.
Nakupljaju se kilogrami
Jedan red mliječne čokolade ima 150 kalorija, a otprilike 50 posto energije u čokoladi dolazi od masti. Osim toga, sadrži dosta šećera. Pretjerano konzumiranje dovodi do povećanja kilograma.
Ako želite i dalje da uživate u čokoladi, najvažnije je da budete umjereni. Takođe, birajte onu koja ima bar 60 posto kakaa. Iako je gorka, ipak je zdravija opcija.
Crna čokolada sadrži antioksidanse, bioflavonoide, vitamine i minerale. Bogatija je alkaloidima koji psihoaktivno, čak i antibakterijski, deluju na ljude.