SLATKO OSVJEŽENJE

Kako prepoznati zrelu i sočnu lubenicu? Ovih sedam znakova olakšat će vam odabir

lubenica
Dusko Jaramaz/PIXSELL
01.07.2024.
u 17:15

Ova ljetna slastica bogata je vitaminima A i C te magnezijem i kalijem, a 100 grama sadrži svega 30 kalorija

S prvim danima ljeta službeno je otvorena sezona lubenica. Iako je nazivamo voćem, lubenica je zapravo povrće, poput bundeve i tikve. Rado je viđena namirnica, posebice u vrućim danima, jer je osvježavajućeg okusa i pomaže u gašenju žeđi. Možete je konzumirati čak i ako ste na dijeti jer 100 grama ove ljetne slastice sadrži svega 30 kalorija, a bogata je vitaminima A i C te magnezijem i kalijem.

Prilikom kupovine lubenice mnogi su u dilemi koju odabrati odnosno nisu sigurni koja je lubenica zrela, slatka i sočna. Ovo je sedam znakova koji će vam pomoći da odaberete savršen primjerak.

Žuta točka: Većina lubenica na sebi ima svjetliju točku, koja označava mjesto na kojem je ležala u povrtnjaku ili na polju. Ako je ta točka žute boje, čak i malo vuče na narančastu, to je znak da je lubenica zrela i slatka, a ako je točka bijela okus će biti manje intenzivan.

Sjaj: Iako izgledaju privlačno, sjajne lubenice nisu dobar izbor jer nisu dovoljno zrele, a samim time ni ukusne. Tek nakon što kora izgubi sjaj, lubenica je spremna za ubiranje.

Intenzivne pruge: Većina lubenica na domaćem tržištu ima prepoznatljive svijetle i tamne pruge. Stručnjaci kažu kako boja pruga također govori o zrelosti lubenice. Ako su zelene pruge intenzivne, a svijetle žućkaste, to je dobar znak, lubenica je spremna za konzumaciju.

Mrlje: Ima li lubenica mrlje po sebi, ne brinite. I to je dobar znak da je zaista zrela i ukusna. Naime, te mrlje otisak su osušenog lišća i peteljki na kojima je plod ležao dok je sazrijevao.

Težina: Ako je lubenica teža nego što izgleda na prvi pogled, znači da je zrela i spremna za konzumaciju. Naime, što je teža, to znači da sadrži više vode i slatkoće.

 

Zvuk: Možda i najpopularniji način da se odredi zrelost lubenice jest lupkanje po njezinoj površini. Ako kod udarca zvuk odzvanja, zrela je, no ako je zvuk prigušen, mogli biste se razočarati, i izgledom, i okusom.

Oblik: Lubenice pravilnog oblika uvijek su bolji izbor od onih koje imaju određena ispupčenja i slične nepravilnosti koje upućuju na to da su rasle na mjestima na kojima nisu u dovoljnoj mjeri bile izložene suncu.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?