Nakon što kupite svježa jaja u trgovini, postoji jedno mjesto na kojem ih ne biste trebali skladištiti jer bi mogla postati opasnost za vaše zdravlje. "Jaja se preporučuje čuvati u hladnjaku na oko četiri stupnja Celzijusa da bi ostala svježa i sigurna za konzumaciju", rekao je Jason Webb, direktor tvrtke Electronic Temperature Instruments (ETI), piše Mirror.
Webb je komentirao koliko ljudi nepravilno skladišti svoja jaja na vratima hladnjaka što dovodi do potencijalnih zdravstvenih rizika i gubitka novca. "Pohranjivanjem jaja unutar često otvaranih i zatvorenih ladica za pohranu na vratima hladnjaka, može doći do fluktuacije i porasta temperature, što ubrzava kvarenje jaja", objasnio je.
Uz taj stalni poremećaj temperature, temperatura jaja će porasti više od optimalnih četiri stupnja Celzijusa što može predstavljati opasnost od bakterija kao što je salmonela.
U svijetu se svake godine baci 1,3 milijarde tona hrane, stoga je tvrtka Wren Kitchens proučila najtraženije upite o skladištenju hrane da bi pomogla Britancima da izvuku najviše iz svoje tjedne kupovine. Neke jednostavne zamjene mogu izbjeći bacanje novca, a prema podacima, ljudi su uglavnom zbunjeni gdje će pohraniti svoje svakodnevne potrepštine.
Kirstie Jones, voditeljica službi za klijente i stručnjakinja za zdravlje okoliša u Navitas Safety, objasnila je da ispravno skladištenje druge hrane može utjecati na njihovu svježinu. Avokado može biti skup za kupnju pa je najbolje izbjeći njegovo kvarenje i bacanje.
"Avokado je obično najbolji kada je kora blago tamna i podliježe laganom pritisku. Ako želite da sazrije, držite ga zajedno u vrećici, posudi ili čak u zdjeli za voće na sobnoj temperaturi. Čuvanje s drugim voćem, poput banana, ubrzava proces sazrijevanja", rekla je Jones.
Ako pak želite da potraje malo duže, onda ga je najbolje držati u toplijem dijelu hladnjaka jer se kvaliteta avokada može pogoršati ako su temperature preniske. Ako u hladnjak spremate pola avokada, držite ga pokrivenog i potrošite ga za dan, dva. Jagode, prema stručnjacima za higijenu hrane, uvijek imaju najbolji okus kada su pohranjene na sobnoj temperaturi, ali će se brzo pokvariti, osobito kada je vrijeme toplo.
"Niže temperature uvijek će pomoći da hrana ostane dulje svježa, stoga je najbolje držati ih cijele u hladnjaku. Ako su narezane, jagode čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i potrošite u roku od 2 dana", rekla je Jones.
Neke proizvode potrebno je nakon otvaranja staviti u hladnjak da biste im produljili svježinu. Ovo se odnosi na stvari koje možda ne potrošite odmah, poput meda, no Jones preporučuje da uvijek pratite uputstva proizvođača jer se ona razlikuju od proizvoda do proizvoda. "Neki proizvođači preporučuju držanje otvorenih boca meda u hladnjaku. Međutim, na nižim temperaturama, čisti med može kristalizirati", zaključila je.