OŠTRA KAZNA

Kapetan Marko Bekavac osuđen na 30 godina zatvora u Turskoj!

16.09.2024.
u 14:56

Bekavac je nepravomoćno osuđen jer je na brodu kojim je zapovijedao pronađeno oko pola tone kokaina, najprije u Kolumbiji, a onda i u Turskoj

Splitski kapetan Marko Bekavac koji godinu dana nalazio u pritvoru u Turskoj osuđen je na 30 godina zatvora, javlja Slobodna Dalmacija. Bekavac je nepravomoćno osuđen po zapovjednoj odgovornosti jer je na brodu kojim je zapovijedao pronađeno oko pola tone kokaina, najprije u Kolumbiji, a onda u Turskoj. 

Bekavac se u zatvoru u Ankari nalazi od listopada prošle godine kada je na brodu za prijevoz rasutih tereta Phoenician-M pod njegovim zapovjedništvom pronađena droga. Svi svjedoci bili su saslušani još u srpnju, a članovi posade tada su još iznijeli svoje obrane s obzirom da je novi predsjednik Sudskog vijeća želio iz njihovih usta čuti što oni kažu na optužbu.

U zatvoru su još devetorica članova posade, šest Filipinaca, jedan Poljak, jedan Rus i jedan Finac, dok su turske vlasti pustile preostalih desetoricu članova posade, kao i brod koji je nastavio s plovidbom. 

Presuda je šokirala kapetana Bekavca. - Šok je bila njegova prva reakcija. Tu su na sudu i njegova obitelj, veleposlanik i otpremnik vanjskih poslova... Svi smo u totalnom šoku. Nadali smo se do zadnjeg trena da će presuda ipak biti jedina koja je logična, ali nažalost nismo to dočekali – kaže za Večernji list Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske koji je pratio današnje ročište i vidio se ujutro s Bekavcem.

- Donijeli su osuđujuću presudu jer nisu imali petlje donijeti oslobađajuću, koju je zapravo trebalo donijeti za sve članove posade. Pronašli su ovo "solomunsko rješenje" i optužili prvog časnika i zapovjednika na 30 godina, a ostali su oslobođeni. Ponavljam, sud nije imao petlje da donese pravu presudu, pa je predmet gurnuo u ruke drugostupanjskom sudu, očekujući od njega da riješi ovaj "gordijski čvor". Jednostavno nema drugog tumačenja. Svi su oni bili jednaki na brodu, nisu imali nikakvog kontakta s drogom i bili su u istoj situaciji. Ovdje je riječ o nekakvoj izmišljenoj zapovjednoj odgovornosti koja u stvarnosti ne postoji, ali valjda zbog težine slučaja nisu imali petlje donijeti oslobađajuću presudu za sve, pa su kapetana osudili – kaže Melvan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije