Sarajevska gradonačelnica ne odustaje

Karić početkom srpnja Parlamentu FBiH dala novi rok za iseljenje

Benjamina Karić
11.07.2024.
u 21:30

Sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić početkom srpnja uputila je novi dopis Parlamentu Federacije BiH s rokom od mjesec dana za postizanje dogovora ili predaju nekretnine u posjed. Izostane li dogovor o najmu, Grad Sarajevo pokrenut će postupak deložacije

Zakoni koji vrijede za vlasti Republike Srpske i Milorada Dodika ne vrijede za gradske vlasti Sarajeva i SDP-ovu gradonačelnicu Benjaminu Karić koja je, po mnogima, među najgorim gradonačelnicima u povijesti glavnog grada, piše Večernji list BiH.

Naime, suprotno Zakonu o zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji je donio Ured visokog predstavnika u BiH, Grad Sarajevo na čelu s Benjaminom Karić uspio je kod nadležnog suda u Sarajevu na sebe uknjižiti zgradu društveno- političkih organizacija (DPO) u Ulici Hamdije Kreševljakovića broj 3 u Sarajevu u kojoj od osnutka, od 1996. godine, zasjeda Parlament Federacije BiH. S namjerama uknjižbe zgrade suprotno Zakonu o raspolaganju državnom imovinom visokog predstavnika Christiana Schmidta još u studenome prošle godine upoznao je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović, ali se visoki predstavnik nije očitovao o ovom problemu koji dovodi u pitanje funkcioniranje i rad zakonodavne vlasti u Federaciji BiH.

Novi dopis

Dok visoki predstavnik šuti, Grad Sarajevo s predstavnicima Parlamenta FBiH i Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH pokušao je na nekoliko sastanaka postići dogovor. Kako ga nije bilo, sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić početkom srpnja uputila je novi dopis Parlamentu Federacije BiH s rokom od mjesec dana za postizanje dogovora ili predaju nekretnine u posjed. Izostane li dogovor o najmu, Grad Sarajevo pokrenut će postupak deložacije te Parlament Federacije BiH ostaviti bez prostora za rad. Već sad onemogućeno je bilo kakvo ulaganje u zgradu od Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH te su u slučaju prokišnjavanja, koje se dogodilo u studenome prošle godine, ili bilo kakvog drugog oštećenja inače dotrajale zgrade institucijama Federacije BiH vezane ruke i ne mogu pokrenuti sanaciju i tako osigurati uvjete za rad. Tiho, bez medijske pompe i uz prešutno odobravanje međunarodnih predstavnika, sarajevskoj gradonačelnici Benjamini Karić dopušteno je ono što vlastima u Republici Srpskoj, kao ni u drugim dijelovima BiH, nije. I to bez obzira na posljedice koje za Federaciju BiH mogu biti katastrofalne.

Benjamina Karić mandat gradonačelnice obilježen brojnim gafovima, od čestitanja novog kalendara i izostavljanja počinitelja i nacionalnosti žrtava na spomeniku ubijenim Srbima na Kazanima, ali i aferama poput najnovije o kupnji stana ispod tržišne vrijednosti u strogom centru Sarajevu, u zgradi u kojoj je prije kupnje iz proračuna Grada Sarajeva financirana obnova fasade, mogla bi završiti potezom koji dosad nije zabilježen u BiH - da gradska vlast blokira federalnu zakonodavno, i to kršeći zakon koji je donio visoki predstavnik.

Visoki predstavnik

Uz suglasnost sarajevskog pravosuđa, čija je uloga u ovom slučaju u najmanju ruku upitna, Županijski sud u Sarajevu 14. ožujka ove godine donio je pravomoćno rješenje o upisu Grada Sarajeva kao vlasnika objekta upravne zgrade DPO i od tada gradske vlasti Sarajeva na čelu s gradonačelnicom Karić pokušavaju staviti zgradu u posjed Grada Sarajeva, stručne službe i Parlament Federacije BiH ili deložirati ili, kako to navodi u posljednjem dopisu sarajevska gradonačelnica, ostvariti “legitimno očekivanje” naplate potraživanja po osnovi naknade za korištenje prostorija. Nije teško pretpostaviti kako su u pitanju milijunski iznosi koji se dobivaju obračunom tržišne vrijednosti najma prostora od četiri tisuće četvornih metara. Na potezu je i dalje visoki predstavnik koji bi, na temelju Zakona koji je sam nametnuo, trebao zaustaviti raspolaganje državnom imovinom i kazniti sve one koji su je uknjižili suprotno Zakonu o zabrani raspolaganjem takve imovine. •

 

Novi dopis Parlamentu Federacije BiH koji je uputila sarajevska gradonačelnica možete pogledati ispod:  

 

Dokument

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?