- Jeste li znali da kesten spada u voćke, ali istodobno – zbog načina i mjesta rasta – i u šumsko drveće. Zbog njihovih su svojstava stari Grci plodove pitomog kestena nazivali žirom bogova, a voćku koja nam ih nesebično daje u Aziji nazivaju i stablom kruha.
- Zahvaljujući visokom udjelu škroba, od njega se može dobiti i brašno za slastice, kruh i peciva, a lako je probavljiv i u njemu se nalaze vitamini B, A i C, kalij i fosfor, kalcij, magnezij, sumpor, željezo, bakar...
- Sve vrste kestena u Hrvatskoj spadaju u europski pitomi kesten latinskog naziva Castanea sativa, dok je grupa maruna velika oplemenjena sorta pitomog kestena. Po organoleptici i veličini među kestenima u Hrvatskoj prednjače lovranski maruni, zvijezde poznatih lovranskih Marunada s kojima se natječu i kostajničke Kestenijade.
Juha od kestena
Sastojci (za 4 - 6 osoba)
• 400 g pečenih i oguljenih kestena
• 1,6 l povrtnog temeljca • 4 žlice maslinova ulja
• malo naribanog muškatnog oraščića
• 2 manja poriluka • 4 stapke celera
• sol i papar
• punomasno vrhnje za serviranje (žlica po serviranju)
• manja šaka sjeckanog peršina za serviranje
Priprema: Kestene najprije ispeći. Najbolje je na vatri, a ako nemamo tu mogućnost, može i u pećnici. Kestene zarezati nožićem u križ. Nakon toga staviti u lonac s vodom i pustiti da voda proključa. Potom ih ocijediti, staviti u posudu za pečenje i peći na 220 stupnjeva od 20 do 25 minuta. Kada su gotovi, zamotati ih u kuhinjsku krpu i pustiti da odstoje nekoliko minuta. Na četiri žlice zagrijanog maslinova ulja pirjati nasjeckani poriluk i celer oko pet minuta. Dodati grubo nasjeckane kestene, pržiti ih minutu te dodati temeljac, muškatni oraščić, sol i papar. Nakon što zakipi, smanjiti vatru i kuhati pola sata. Pustiti da se juha malo ohladi i onda je usitniti u blenderu ili štapnim mikserom. Juhu poslužiti sa žlicom kiselog vrhnja, nasjeckanim peršinom i malo nasjeckanih kestena.
Domaći kesten-pire
Sastojci:
• 1 kg kestena
• 500 ml punomasnog mlijeka
• 2 vanilin šećera
• 20 g bijelog šećera
• 25 ml ruma
• tučeno slatko vrhnje po želji
Priprema: Skuhati kestene u vodi i oguliti ih. Kako se najbolje gule dok su još vrući, držati ih poklopljene u loncu da što dulje ostanu topli. Nakon toga usitniti oguljene kestene u pire. Naliti mlijeko, dodati šećer i rum pa kuhati dok kesteni ne upiju mlijeko i dok se sve ne prožme, miješajući. Ako se čini da je smjesa pregusta, dodati mlijeka, a ako je prerijetka, kuhati malo dulje. Kada kesteni upiju mlijeko i napravi se gusta smjesa, protisnuti je u stroju ili kroz prešu koja se inače koristi za kuhani krumpir/čvarke. Poslužiti uz šlag