Za kiseljenje kupusa po originalnom ruskom receptu potrebne su vam svježe glavice kupusa.
Rusi imaju poseban način pripreme kiselog kupusa.
Ovaj recept ne zahtijeva vodu. Ovaj način pripreme kiselog kupusa je vrlo jednostavan. Inače, salata od kiselog kupusa ide uz sva zimska jela i puna je vitamina.
Sastojci
1 kg kupusa
20 g soli
80 g mrkve
2,3 lista lovora
papar u zrnu
Priprema
Kupus sitno nasjeckajte i stavite u dublju posudu, a zatim naribajte mrkvu. Kupus pospite solju i počnite ga gnječiti da pusti sok. Vrlo je važno da kupus bude sočan.
Na dno staklenke stavite lovorov list i papar u zrnu i počnite sabijati kupus. Svaki sloj dobro pritisnite da kupus u tegli bude potpuno prekriven sokom, prenosi Krstarica.
Staklenku stavite u posudu u slučaju da sok iscuri. Ostavite kupus na toplom i tamnom mjestu najmanje tri dana – bez poklopca.
Svaki dan (najbolje dva, tri puta dnevno) probosti kupus drvenim štapom (kako bi se izbjegle kemijske reakcije). Nakon toga kupus ponovno pritisnuti drvenom kuhačom da se prelije sokom.
Nakon tri dana možete probati kupus. Pokrijte ga poklopcem i stavite u hladnjak. Ne prolijevajte tekućinu iz njega.