Knedle sa šljivama su prava asocijacija na bakinu kuhinju, vraćaju nam poznate mirise i okuse djetinjstva. Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert.
Šljive, mješavina šećera i cimeta glavni su sastojci nadjeva koji se skriva u neodoljivoj, slasnoj i mekoj kuglici od krumpirovog tijesta.
TIJESTO SASTOJCI
maslac 1 žlica
jaje 2 kom
krumpir 800 g
brašno 300 g
NADJEV SASTOJCI
suncokretovo ulje 4 žlica
krušne mrvice 100 g
šljive 500 g
šećer
cimet
POSTUPAK
Krumpir oguli i skuhaj u blago posoljenoj vodi. Ocijedi ga i dobro izgnječi, dodaj maslac i promiješaj, pusti da se lagano ohladi.
Kada se krumpir lagano ohladio dodaj mu jaja, promiješaj i postepeno dodaj brašno.
Smjesu premjesti na stol i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.
Šljive operi, izvadi im koštice i pospi ih s unutrašnje strane s malo šećera i cimeta u prahu.
Površinu pospi brašnom, tijesto razvaljaj na debljinu 1 cm i izreži na veće kvadrate (da možeš zamotati šljivu u njih).
Zamotaj šljivu u tijesto oblikujući okruglice. U prokuhalu vodu ubaci okruglice i kuhaj dok ne isplivaju na površinu.
U tavu na ugrijano ulje dodaj krušne mrvice i lagano ih poprži. Po želji u mrvice možeš dodati malo cimeta.
Serviraj okruglice od šljiva na tanjur. Ukrasi ih prženim krušnim mrvicama i posluži.