doktor otkriva

Kod žgaravice pomažu tablete, ali i čaj od sljeza i kamilice...

Dreamstime
28.12.2018.
u 20:52

Zbog tegoba nastalih nakon masne i teške hrane, ne posežite odmah za soda bikarbonom jer njeno dugotrajno uzimanje, svaki puta kad vas zapeče želudac, mijenja njegov pH

Okidač za pojavu simptoma žgaravice najčešće su preobilni obroci, gazirana pića te noćni obroci, neposredno prije lijeganja u krevet, pa je izbjegavanje tih navika prvi korak u prevenciji simptoma, kaže dr. Marino Derossi, internist gastroenterolog iz Pule, piše 24sata.hr. 

Dodaje da simptome mogu potaknuti i pušenje i neki lijekovi. Izbjegavajte i premasnu te prejako začinjenu hranu, bilo da je riječ o preslatkim, ljutim ili kiselim začinima te namirnice za koje primijetite da vam stvaraju problem. Žgaravica se tijekom blagdana, kad često pretjerujemo u jelu, može dogoditi svakome, pa se na vrijeme opskrbite lijekovima, napominje internist gastroenterolog dr. Milan Marković iz Splita. 

- U kućnoj ljekarni uvijek je dobro imati lijekove iz skupine antacida, koji neutraliziraju želučanu kiselinu, poput Gastala ili tableta Rennie, dok će kod ozbiljnijih probavnih smetnji liječnik prepisati lijekove koji djeluju kao inhibitori protonske pumpe, poput Controloca - kaže dr. Marković. U oba slučaja lijekove ne bismo smjeli koristiti dugo i prečesto. Ako problem potraje, uzrok može biti u slabljenju donjeg ezofagealnog sfinktera, barijere koja poput prstena zatvara prolaz između jednjaka i želuca, ili se zbog dugotrajnog nagrizanja stijenke jednjaka kiselinom iz želuca može razviti upala jednjaka. U tom slučaju neće biti dovoljno lijekovima ublažavati simptome žgaravice. Sličan savjet vrijedi i za sodu bikarbonu, koju mnogi često koriste kod žgaravice.

- Ona može pomoći u neutralizaciji kiseline, no ne preporučuje se uzimanje sode bikarbone svaki put kad se pojave simptomi nego ako zaista nemamo odgovarajući lijek - kaže dr. Marković. 

Naime, soda bikarbona kod češćeg uzimanja mijenja pH okolinu u želucu te poništiti djelovanje drugih lijekova. Dobra prva pomoć je zato čaj od sljeza ili lana, koji imaju zaštitnu ulogu jer potiču prirodnu proizvodnju sluzi ili proizvode sluz koja štiti opnu želuca i neutralizira djelovanje želučane kiseline. I čaj od mente i kamilice djeluju umirujuće na želudac.

Kako spriječiti neugodnu žgaravicu? 

Manji i češći obroci

Jedite više manjih obroka tijekom dana, umjesto da nakon povratka s posla pojedete sve što vam dođe pod ruku da biste utažili cjelodnevnu glad. Večeru pojedite do 18 sati, tj. nakon toga ne jedite obilnije obroke.

Jedite polagano

Jedite polako, u miru, sa što manje stresa i dobro sažvačite hranu, kako biste potaknuli stvaranje probavnih sokova koji će ublažiti djelovanje želučane kiseline. Ne trpajte hranu u sebe jer ćete tako progutati puno zraka. 

Promijenite navike

Izbjegavajte pušenje, ljutu hranu, citrusno voće, češnjak, gazirana pića, jako začinjenu hranu i umak od rajčice. Izbacite masnu hranu, čokoladu, jake čajeve, kavu i alkohol jer izazivaju opuštanje donjeg sfinktera jednjaka. 

Prošetajte nakon večere

Ne bacajte se na kauč ili u krevet odmah nakon obroka, radije idite malo prošetati. Nemojte ići spavati dva sata nakon jela, a zadnji obrok neka vam bude u 18 sati. 

Više žvačite 

Povremeno žvačite gume za žvakanje jer one pojačavaju stvaranje sline, koja pomaže ublažiti pečenje u jednjaku i ispire kiselinu natrag u želudac.

Simptomi žgaravice
- Javlja se osjećaj pečenja iza donjeg dijela prsne kosti ili visoko u ‘žličici’, koji se povremeno širi u grudni koš, sve do ždrijela
- Mogu je pratiti učestalo podrigivanje, osjećaj mučnine i nadutosti nakon jela
- Kod žgaravice se može javiti i nelagoda te bol u trbuhu, a traje od par minuta do nekoliko sati
- Problem se često javlja i noću, kad je tijelo dulje u ležećem položaju

Uzroci žgaravice
- Masna, kisela i začinjena hrana, zato za blagdanskim stolom jedite umjereno
- Kofein (nekima šteti kava na prazan želudac, pa je pijte nakon jela), citrusi i mentol
- Gazirana pića, alkohol, vruća hrana ili prehladna pića, a često šteti povrće i voće koje nije termički obrađeno 
- Kasni obroci - mnogi stručnjaci preporučuju da se ne jede dva sata prije spavanja te nakon večere savjetuju šetnju

Kako se ponašati ako imate žgaravicu:
- Pronađite odgovarajuću hranu
- Jedite male zalogaje i prožvačite ih
- Poslušajte svoje tijelo
- Istražite svoje simptome
- Unesite vlakna u svoju dijetu
- Smršavite nekoliko kilograma
- Istražite svoje simptome

Što ne biste smjeli ako imate žgaravicu:
- Izbjegavajte kiselu hranu
- Ne nosite preusku odjeću
- Pušenje potiče i žgaravicu
- Nemojte jesti dva sata prije spavanja
- Ne izbjegavajte posjet liječniku
- Mlijeko ne pomaže u svim slučajevima
- Pokušajte izbjeći hranu s mentolom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije