Sir može biti zdrav u umjerenim količinama, ali mnogi ga vole u velikim količinama. Narezan, otopljen, izmrvljen ili pečen, u sendviču ili kao dio pizze ili lazanja, sir se može jesti na mnoge načine - čak i kao desert, prenosi Yahoo. Sir ima bogatu kulinarsku povijest, a ljudi ga rade već više od 4000 godina, primjećuje Međunarodno udruženje mliječnih proizvoda. Danas postoji 2000 sorti, pa koji je onda najzdraviji sir?
Je li sir zdrav ili nezdrav? Komplicirano pitanje. Rane studije potvrdile su vezu između visokog unosa zasićenih masti iz mliječnih proizvoda i većeg rizika od srčanih bolesti. No, punomasni mliječni proizvodi možda nisu tako nezdravi kao što se mislilo, prema novijim istraživanjima.
Pregled studija iz 2023. opisao je sir kao ‘bogat hranjivim tvarima’ i otkrio da ima ‘neutralne do umjerene koristi za ljudsko zdravlje’. ‘Apsolutno postoji mjesto za sir u prehrani’, kaže registrirana dijetetičarka Natalie Rizzo, ‘Glavni faktor odvraćanja od jedenja sira je to što ima zasićene masti, ali ima i druge korisne hranjive tvari, poput proteina i kalcija’.
Na primjer, šnita cheddar sira ima 5 grama zasićenih masti, što je malo više od trećine količine koju biste trebali unijeti u danu, napominje ona. A, sir je i slan pa nije dobar za osobe s visokim tlakom. Ali, ta ista kriška ima gotovo 7 grama proteina, nutrijenta koji pomaže kod sitosti i rasta mišića; i osigurava 14% dnevne vrijednosti kalcija koji održava kosti zdravima i jakima, objašnjava Rizzo.
Osim toga, sir dolazi od mlijeka, koje ima druge hranjive tvari, poput vitamina A i vitamina B. Općenito, nema potrebe izbjegavati sir - osim ako osoba nema alergiju ili neki drugi razlog da ga ne konzumira - ali najbolje je sir tretirati kao dodatak obroku, a ne kao glavno jelo, Allison Arnett, nutricionistica na na Sveučilištu New Haven.
'Postoje i drugi izvori proteina i kalcija koji nemaju visok udio zasićenih masti ili natrija’, dodaje, ‘Suština je: Za one koji trebaju smanjiti natrij, posebno osobe s visokim krvnim tlakom, izbjegavanje velikih porcija i rjeđe jedenje najbolji je način uživanja u siru’.
Koji je sir najzdraviji?
Svježi sir je najzdraviji sir, kaže Rizzo: ‘Sadrži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva’. Pola šalice svježeg sira (2% masnoće) ima:
- 90 kalorija
- 12 grama proteina
- 2,5 grama masti
- 5 grama ugljikohidrata
- 125 miligrama kalcija (10% dnevne vrijednosti)
‘Svježi sir je manje slan od drugih vrsta, a možete kupiti čak i njegove verzije s manje natrija’, kaže Arnett. Drugoplasirani u kategoriji najzdravijih sireva su meki sirevi poput ricotte ili mozzarelle, koji se proizvode od nemasnog ili obranog mlijeka, tako da imaju manje zasićenih masti i općenito su zdraviji. Samo vodite računa o sadržaju natrija kada kupujete ove sorte.
‘Tvrdi sirevi poput parmezana, chedara i švicarskog sira prirodno imaju manje laktoze pa bi ljudi osjetljivi na laktozu mogli imati koristi od odabira ovih sireva’, kaže Arnett. Ali, općenito, svaki sir je dobar u umjerenim količinama, a nutritivni sadržaj samo malo varira među sortama, napominje Rizzo. Čak ni meki sirevi poput brieja, koji bi se mogli činiti dekadentnijim, nisu ništa manje zdravi od ostalih sireva.
Većina nemasnih sireva nema baš dobar okus jer se mast uklanja iz mlijeka prije obrade, a to uklanja puno okusa, kaže Rizzo. Osobno, Rizzo kaže da bi radije preskočila sir nego jela nemasne sorte. Često se dodaju punila kako bi se zadovoljio nedostatak masnoće, ističe Arnett. A kad ljudi pokušaju zamijeniti svoj omiljeni sir za opciju s niskim udjelom masnoće, često na kraju pojedu više sira kako bi nadoknadili nedostatak masnoće.
Je li dobro svakodnevno jesti sir? Ako se držite veličine porcije sira od 30 grama, što iznosi otprilike ¼ šalice nasjeckanog sira, on može imati mjesto u vašoj prehrani, kaže Rizzo. ‘Ako je netko dobrog zdravlja i želi svaki dan pojesti malu porciju sira, može to učiniti’, dodaje Arnett.