Mnogima su kokice omiljene grickalice za filmske večeri, no rijetki nađu vremena ovu zdravu namirnicu pripremiti na klasičan način pa posežu za alternativnim i jednostavnijim rješenjem iz mikrovalne pećnice, koje ovim načinom pripreme gube predznak 'zdravo'
Kokice se ubrajaju u cjelovitu hranu, bogate su vlaknima, a imaju vrlo malo masnoće i kalorija. Klasično pripremljene kokice stoga su preporučljive kao zdrav i pametan međuobrok, no one koje se pripremaju u mikrovalnim pećnicama preporučljivo je izbjegavati, a glavni su razlog dodatni sastojci, piše Tportal.hr.
Kad sami klasičnim načinom pripremate kokice, vjerojatno koristite malo malo maslinovog ulja i pospete ih s malo soli, ali kad se odlučite za one iz mikrovalne pećnice, najčešće posežete za međuobrokom s dva ili tri puta više sastojaka koji nisu uvijek najbolji za vaše zdravlje. Koji su najgori od njih?
Nezdrave masti
Dobra vijest: proizvođači kokica za mikrovalne pećnice ne koriste više trans masti u svojim proizvodima. Loša vijest: neki proizvođači sad umjesto trans masti koriste palmino ulje, koje nije nabolji prijatelj zdravlja srca.
Palmino ulje, sugerira istraživanje iz 2015. objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition, povećava razinu 'lošeg' LDL kolesterola više od biljnog ulja, zahvaljujući većem udjelu zasićenih masti.
No, bez obzira nalazi li se na popisu sastojaka otisnutom na vrećici kokica za pripremu u mikrovalnoj palmino ili biljno ulje, velika je vjerojatnost da ćete s njima pojesti veću količinu zasićenih masti. U nekim slučajevima po vrećici dolazi između četiri i šest grama zasićenih masti, što znači između 20 i 30 posto preporučenog dnevnog unosa ove hranjive tvari u samo jednoj porciji.
Višak natrija
Obratite pažnju na količinu natrija u vrećici kokica za mikrovalne pećnice. Ne navodi li se na vrećici vaših omiljenih kokica da su bez soli, po obroku biste mogli unijeti više od 300 miligrama natrija. Prema Američkom udruženju za zdravlje srca, idealan dnevni unos natrija je oko 1500 miligrama pa samo jednim malim međuobrokom unosite 20 posto dnevno preporučene količine.
Prehrana bogata natrijem, pokazale su studije, povezana je s hipertenzijom, a jedno istraživanje iz 2015. godine, objavljeno u časopisu American College of Cardiology, sugerira da višak natrija može utjecati na različite sustave u tijelu, uključujući štetno djelovanje na bubrega, mozak i kardiovaskularni sustav.
Kemikalije
U mnogim se vrećicama kokica za mikrovalne pećnice mogu pronaći kemikalije namijenjene očuvanjeu sastojaka, dodavanju okusa ili sprječavnanju prodiranja masnoće kroz vrećicu. Između ostalog, korištene su i perfluoroalkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS), sastojci koje je Agencija za zaštitu okoliša (EPA) povezala s brojnim vrstama karcinoma, ali i nekim drugim štetnim učincima na zdravlje. Cijela industrija kokica za mikrovalne penćice stoga ih je izbacila iz svojih kokica.
No, iako su proizvođači prestali koristiti PFAS-ove za koje je poznato da su štetni, koriste se mnoge druge zamjene za njih. Studija iz 2020. godine, objavljena u časopisu Environmental Health Perspectives, otkrila je da kokice za mikrovalne gotovo uvijek sadrže određenu količinu PFA-ova te da ljudi koji ih redovito jedu u serumu imaju veću razinu ovih spojeva od ljudi koji ih ne jedu.
Zaključak
Kokice za mikrovalne pećnice već su dugo na zlom glasu, a iako su proizvođači uglavnom promijenili dokazano štetne sastojke, još uvijek to slikovito možemo opisati poljem kukuruza u kojem je prosuto dosta nezdravih mina. Zdravije varijante kokica za mikrovalne vjerojatno možete pronaći, ali ako imate vremena za čitanje sitnim slovima otisnutih deklaracija u trgovinama, naći ćete ga sigurno i za nešto duži tradicionalni način pripreme zajamčeno zdravih kokica.