Sezona jagoda na samom je vrhuncu, a kako ih bolje iskoristiti nego u sočnom biskvitu s dodatkom griza? Ako ste razmišljali što pripremiti ovog vikenda, neka vam inspiracija bude jednostavni kolač s jagodama koji ostaje svjež danima, ali ćete ga odmah pojesti.
Kolač s jagodama i grizom – sastojci:
500 ml mlijeka
180 g griza
4 jaja
200 ml slatkog vrhnja
150 g maslaca
100 g šećera
Paket vanilin šećera
250 g jagoda
Šećer u prahu
Kolač s jagodama i grizom – priprema:
- U zdjeli pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje te odvojite 50 g maslaca. Stavite na vatru i čekajte da zakuha. Uklonite s vatre pa polako dodajte griz neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice.
- Vratite na vatru miješajte sve dok se smjesa ne zgusne. Ostavite sa strane kako bi se smjesa ohladila.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, uz dodatak vanilin šećera.
- U žumanjke dodajte šećer i ostatak maslaca pa umutite mikserom do pjenaste teksture.
- U ohlađeni griz dodajte prvo dodajte smjesu od žumanjaka pa promiješajte žlicom. Kad su se sastojci sjedinili, dodajte i snijeg od bjelanjaka, malo po malo, ručno miješajući.
- Smjesu stavite u kalup premazan maslacem pa dobro poravnajte.
- Jagode nasjeckajte na kockice pa ih stavite na vrh smjese od griza.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotov.
- Ohladite pa na vrh dodajte šećer u prahu.