Kolač od dvije jabuke i dva jaja ima fini aromatični biskvit s okusima vanilije i limuna. Ako volite fine biskvitne slastice, svakako probajte ovu Receptturinu.
Sastojci:
2 jabuke
1 limun
2 jaja
100 g šećera
10 g vanilin šećera
100 ml ulja
110 ml jogurta od vanilije
220 g glatkog brašna TIP 550
16 g praška za pecivo
Za ukrašavanje:
40 g marmelade od marelica ili neke druge svijetle marmelade
30 g oguljenih narezanih badema
šećer u prahu
Upute
Jabuke oguliti i narezati na komadiće veličine oko 1 centimetar.
Naribati koricu od limuna a nakon toga i iscijediti sok iz njega.
Narezane jabuke politi s 2 žlice soka od limuna da ne promijene boju i promiješati.
U posudi za miksanje razbiti 2 jaja.
Dodati šećer i vanilin šećer.
Sve miksati mikserom da postane svijetla smjesa.
Zatim u smjesu uliti ulje i kratko izmiješati.
Dodati jogurt od vanilije, naribanu koricu jednog limuna i ostatak soka od limuna.
Opet sve izmiješati mikserom.
U dva puta sipati u smjesu glatko brašno (TIP550) i uz njega prašak za pecivo te ih ručno (pjenjačom) umiješati u smjesu.
Na dno okruglog kalupa 26 cm staviti papir za pečenje i odrezati višak.
Stijenke kalupa namastiti i pobrašniti.
Po dnu kalupa poslagati narezane jabuke.
Sipati preko napravljeni biskvit, dobro ga poravnati te više puta udariti o čvrstu podlogu.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 45 minuta.
Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i rubove obrubiti nožićem.
Maknuti stijenke kalupa, pa onda okrenuti kolač na pladanj tako da jabuke budu gore.
Oprezno maknuti papir za pečenje.
Na slaboj vatri zagrijati marmeladu od marelica i s njom premazati gornji dio kolača.
Narezati bademe na sitne komade te ih nanijeti samo na rubove kolača.
Za kraj topli kolač posuti šećerom u prahu.