problem u ugostiteljstvu

Konobari i kuhari trajno odlaze, a kod nas će raditi ljudi s Tajlanda i Filipina

konobar
Profimedia
01.04.2019.
u 17:24

Nedostatak kuhara i konobara u bh. ugostiteljskim objektima posebno se odrazi u vrijeme kad na Jadranskoj obali krene turistička sezona. Kronični problem odavno je alarmantan, a ako se nešto ne poduzme mogao bi postati neriješiv, piše Klix.ba. 

Tomislav Majić, predsjednik Udruge za poduzetništvo i posao Link iz Mostara, kaže da je nedovoljan broj obrazovnih ustanova koje obučavaju kuhare i konobare kad se to usporedi s potražnjem za ovim zanimanjima.

"Stanje je danas takvo da svaki imalo kvalitetniji radnik iz ugostiteljstva i turizma odlazi na Jadran ili na kruzere. Brzo će doći vrijeme da u ovim branšama mi zapošljavamo ljude s Tajlanda ili Filipina kao i većina europskih zemalja. Sigurno je da neće naši  ljudi ovdje raditi za 700 KM, ako na Jadranu može zaraditi 1.500 eura", kaže Majić. 

Navodi primjere osoba iz Hercegovine koji zimi idu raditi u Austriju, dobiju smještaj i hranu, a za vrhunskog konobara i plaću od 2.000 eura. Vrhunski kuhar može imati i 5.000 eura i u toj utakmici naša zemlja gubi. 

"Najgore od svega je što to više nisu samo sezonski odlasci. Ovi koji odu u Austriju ili dalje, možda se jednom i vrate, ali već idući put to je trajni odlazak i odlučuju nastaviti živjeti tamo gdje su našli posao", kaže Majić. 

Dodaje kako su nevladine organizacije svojim pilot projektima s prekvalifikacijom radne snage pokazuju kako se problem može dijelimično prevazići. 

"Mi možemo pokazati kako se može, ali ne i trajno rješavati problem. Županijsko ministarstvo obrazovanja mora poduzeti korake da napravi alate za osposobljavanje ljudi koji nisu iz ove branše. Sad je kritično s ljudima preko 50 godina koji trajno ostaju bez posla, a imamo veliku potrebu za radnicima u ugostiteljstvu. Zašto srednje strukovne škole to dvoje ne povežu i riješe problem, jer će ljudi te dobi radije ostati ovdje nego ići sezonski raditi u druge krajeve", kazao je. 

Problem kod nas je i organizacija kvalitetnih prekvalifikacija koje obično traju od tri od šest mjeseci. Nedostaje i kvalitetnih profesora jer i oni odlaze za boljim plaćama i sve su manje dostupni. 

"Sve promjene i kada se dogode, događaju se presporo, a obrazovni programi naših institucija se usklađuju s njihovim kadrom, a ne tržišnim potrebama. 

Sve se u konačnici odražava i na kvalitetu turističke ponude.

"Kod nas danas studenti rade kao konobari, gdje netko nakon par godina po kafićima misli da je postao konobar. Tim konobarima nedostaje mnogo od osnovnih vještina do pristupa gostiju, a to se onda osjeti na usluzi", zaključio je za Klix Tomislav Majić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije