Analize

Kreditni rast u BiH i dalje usporava

Kreditni rast
15.12.2015.
u 07:00

Slab rast ukupnih kredita rezultat je negativnog rasta kredita poduzećima od 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Kreditni rast u BiHi sve više usporava, a što je ponajviše posljedica pada plasiranih kredita realnom sektoru, izvještava Indikator.ba.

Ukupni krediti plasirani u BiH na kraju rujna 2015. iznosili su 17,2 milijarde KM, što predstavlja rast od 1,9 posto. Slab rast ukupnih kredita rezultat je negativnog rasta kredita poduzećima od 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kao i usporavanje rasta kredita stanovništvu od 4,7 posto.

Krediti poduzećima iznose 8,18 milijardi KM i zaplovili su u negativan teritorij nakon dužeg razdoblja rasta.

Pogoršanje je izraženo u posljednjih nekoliko mjeseci budući da je još u ožujku ove godine ovaj sektor kredita bilježio pozitivan rast od 2 posto. Krediti stanovništvu, koji ukupno iznose 7,75 milijardi KM, također usporavaju budući da su prije šest mjeseci imali stopu rasta od 5,4 posto. Krediti poduzećima i stanovništvu čine gotovo 93 posto ukupno plasiranih kredita. Jedini značajniji rast bilježe krediti svim razinama vlada koji su dosegli 1,13 milijardi KM i veći su za 11,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Krediti ostalim sektorima (ostale financijske institucije, neprofitne organizacije...) ostvarili su rast od 0,5 posto, a iznose ukupno 95,7 milijuna KM.

Inače, takvo stanje u kreditima samo je nastavak trendova iz nekoliko prethodnih godina i posljedica je slabog stanja u gospodarstvu.

Tako su iz Udruženja ekonomista SWOT još polovicom godine kazali kako poduzeća koja traže kredite očigledno nisu više sposobna, odnosno nemaju odgovarajuće osiguranje i od banaka nisu procijenjena kao valjan primatelj kredita, a stanovništvo se suspreže od uzimanja novih kredita zbog neizvjesnosti hoće li zadržati radno mjesto i hoće li dobiti plaće. Jedno je i mišljenje kako banke i dalje plasiraju kredite s visokim kamatama pravdajući ih "političkim rizikom". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije