Tijesto možete oblikovati kako vama odgovara: kao kiflice, bublice, uvrnuta peciva, pletenice itd.
Sastojci
400 g glatkog brašna
4 g suhog instant kvasca
10 g šećera
6 g soli
50 g krem sira
1 jaje sobne temperature
100 ml mlake vode
100 ml mlakog mlijeka
50 g maslaca sobne temperature
Priprema
1. U velikoj zdjeli izmiješati kvasac, šećer, 1 žlicu brašna i mlaku vodu. Pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se kvasac aktivira, piše Coolinarika.
2. U nadošli kvasac dodati krem sir, jaje, mlako mlijeko, sol i brašno. Zamijesiti tijesto.
3. Tijesto prebaciti na radnu površinu. Premazati maslacem i dobro izraditi rukama. Zdjelu pokriti i ostaviti na toplom dok tijesto ne udvostruči volumen.
4. Nadošlo tijesto pritisnuti rukom da ispuše zrak. Prebaciti na radnu površinu i podijeliti na 10 jednakih komada. Svaki komad izraditi, oblikovati loptice, pokriti i ostaviti da odmaraju 30 minuta.
Loptice razvaljati pa rezati u trokut, pa motati od šireg ka užem kraju. Pritom tijesto istezati u dužinu. Složiti na pleh obložen papirom za pečenje, pokriti i ostaviti da peciva narastu.
6. Peciva prije pečenja premazati hladnim mlijekom ili razmućenim jajem. Po želji posuti sjemenkama sezama.
Peći 20-25 minuta na 180°C.