Sirova hrana je nekuhana, nepečena, neprerađena. Namirnice se obrađuju isključivo mehanički (rezanje, blendanje, miksanje) te se termički obrađuju na temperaturi do 45 stupnjeva. Tako se jede izvorna sirova hrana puna vitamina, minerala, vlakana i enzima i ne uništavaju se enzimi koji su vrlo bitni za zdravlje našeg organizma.
Prijeći na ovakav način prehrane najlakše je ako jedete lokalno, svježe voće i povrće, orašaste plodove koji su vam dostupni, sjemenke poput suncokretovih i bučinih koštica, koristite maslinovo i bučino ulje, jedete puno zelenog lisnatog povrća. Mi vam predlažemo da započnete s ovim famoznim kolačem jer odluka će biti lakša!
Foto: Nikola Matić
Kruh s maslinama
Sastojci:
- 1 šalica pulpe od badema (ostatak od izrade mlijeka)
- 1 šalica brašna od badema
- 1 šalica zlatnog lanenog brašna
- 1 šalica psylium praha
- 3 žličice soka od limuna
- 3 češnja češnjaka narezanog
- 3 mekane datulje veće
- 1 čajna žličica soli
- 1 žlica mediteranskih sušenih začina
- 10 -15 očišćenih I sitno narezanih crnih maslina
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Pomiješajte češnjak, datulje i sok od limuna u kvalitetnom blenderu do glatke smjese (kao da radite pastu od datulja) s mrvicom vode. Dobivenu pastu miješajte rukama sa svim preostalim suhim sastojcima. Kada ste dobro umijesili dodajte začine i masline, te jednu žlicu domaćeg maslinova ulja. Smjesu oblikujte u dvije štruce, premjestite ih na rešetku ili lim za pečenje i ubacite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 46 °C i dehidrirajte ga 15 sati. Najbolje da ga večer prije stavite u pećnicu i izvadite ga ujutro prije nego krenete na posao.