prepoznajte koji je bolji za zdravlje

Kruh može biti prepun aditiva: Nutricionisti savjetuju na što pripaziti kod kupnje

08.02.2025.
u 12:30
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Kruh je jedna od namirnica koja može imati mnogo aditiva. Osnovni sastojci kruha su brašno, sol, šećer, kvasac i kruh, a kada se dodaju razni aditivi, to više nisu ugljikohidrati kojima se želimo zasititi. Nutricionisti savjetuju kako možemo prepoznati kruh koji je bolji za naše zdravlje. Ultraprerađena hrana nisu samo slatkiši, grickalice i ostale nezdrave namirnice, jer to može biti i kruh koji svakodnevno konzumiramo. Osim duljine sastojaka na popisu pakiranja kruha, da je pun aditiva možemo znati i po tome koliko traje njegova svježina. 

Osnovni sastojci kruha su brašno, sol, šećer, kvasac i voda, no mnogi proizvođači im dodaju razne aditive kako bi produljili njegovo trajanje, što za ljudsko zdravlje može biti samo loše. Istraživač ultra-prerađene hrane i profesor molekularne neuroendokrinologije na Sveučilištu Cambridge, Giles Yeo naveo je da kruh upravo to čini ultraprerađenom namirnicom, piše health.com.

Nutricionistica Samantha Snashall kazala je što je popis dulji i što vam se riječ čini više stranom, to su veće šanse da je kruh ultraprerađen. Pekarski kruh, srećom, najčešće ne pripada toj kategoriji. Ako kruh koji ste kupili jutros postane ustajao do večere, vrlo je vjerojatno da nije ultra-prerađen, kaže nutricionistica Morgan Dickison.

Ako osoba pokušava održati stabilnu razinu šećera u krvi, kruh od cjelovitih žitarica bi mogao biti bolja opcija, dok bijeli kruh može povećati razinu glukoze u krvi. Aditive bi svakako trebalo izbjegavati.

– Ti aditivi mogu uključivati visokofruktozni kukuruzni sirup, emulgatore, stabilizatore i konzervanse, rekao je za Health epidemiolog Lu Wang. Aditivi su tu kako bi kruh mogao stajati i po nekoliko dana, a da se ne pokvari. Wang je preporučio da treba uzimati kruh koji je sačinjen od jedne ili više cjelovitih žitarica koje su na vrhu popisa sastojaka što bi moglo biti brašno od cjelovitog zrna, zobi ili cjelovite pšenice.

Kod nas je ukupno 70 proizvoda čija će se cijena zamrznuti zbog velikih poskupljenja. Jedan od njih je i pšenični nepakirani kruh čija će cijena biti jedan i pol euro po kilogramu. Još nije jasno kako će trgovci preračunavati gramažu kruha.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije