Košarkom za toleranciju

"Kupnjom" kolačića dobre volje Livno prikupljalo novac za liječenje mlade samohrane majke Ane Gloginje

storyeditor/2024-06-04/zzz.png
05.06.2024.
u 15:43

U cilju promoviranja tolerancije, uvažavanja različitosti i promoviranja kulture mira u Livnu je održan 7. tradicionalni turnir u uličnoj košarci pod nazivom "Košarkom za toleranciju". Turnir mladosti i sporta i ove je godine bio humanitarnog karaktera.

Košarkašice iz Livna, djeca i mladi s poteškoćama u razvoju, članovi Udruge "Put u život" (PUŽ) igrali su za 29-godišnju Drvarčanku, samohranu majku Anu Gloginju. I vrijeme kao da se priklonilo ovom događaju pa je najavljenu kišu zamijenilo sunce. Rezultat toga bile su prepune terase kafića oko središnjeg trga, a to je značilo i puno onih koji su "kupnjom" kolačića dobre volje donirali novac za Anino liječenje. Naime, Anu je na njezinu radnom mjestu u ugostiteljskom objektu prije pet godina nehotičnim pucnjem iz službenog pištolja pogodio pijani policajac. Imala je samo 24 godine i četverogodišnjeg sina.

Liječnici u Livnu i Splitu spasili su joj život, ali je zbog ozljede kralježnice ostala nepokretna. Doznavši za kliniku u Turskoj u kojoj rade operacije za spajanje živaca, šalje im na uvid medicinsku dokumentaciju i dobiva odgovor kako bi joj taj zahvat mogao pomoći. Samo za operaciju, bez troškova puta i smještaja, trebalo joj je 26.000 eura, koje su dobri ljudi prikupili u rekordnom roku. Operirana je prije nekoliko dana i prvi put je nakon pet godina osjetila vlastite noge. Njezinoj sreći nije bilo kraja, no to je tek početak Anina liječenja jer joj slijedi presađivanje matičnih stanica i mukotrpna rehabilitacija, za što su potrebna dodatna sredstva. Stoga je za Anu i njezina sina igralo šest tročlanih ekipa, a Livnjaci su još jednom pokazali svoje veliko srce. Naime, za dva sata, koliko je trajao turnir, prikupljeno je 3780 KM, a uz pojedinačne donacije, svoje priloge dali su djelatnici Uprave za inspekcijske poslove HBŽ-a, Udruga oboljelih od dijabetesa "Krug" i Udruga žena oboljelih od raka dojke "Bistrica".

Taj iznos uplaćuje se na Anin račun, a ako žiralno stigne još koja uplata, bit će obaviješteni i javnost i Ana, istaknuli su organizatori turnira, livanjska Koalicija za borbu protiv mržnje "Uvažavanje" i ŽKK Livno. Valja istaknuti i to kako je Grad Livno prepoznao vrijednost ovog događaja i treću godinu zaredom pokriva dio organizacijskih troškova, a turnir je našao svoje mjesto u Akcijskom planu za koheziju u zajednici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?