Iako su vrlo popularne i ukusne, nisu sve žitarice baš tako hranjive i zdrave. Liječnica Deborah Lee otkrila je koje su žitarice najzdravije, a koje najnezdravije, prenosi Index.
Naime, zobena kaša je najbolja i najzdravija opcija. To je žitarica od cjelovitog zrna, što znači da su žitarice nerafinirane. Zob se smatra neprerađenom hranom koju bismo svi trebali jesti. Zob ima visok sadržaj proteina i vlakana, može smanjiti kolesterol i kontrolirati razinu šećera u krvi.
Zobenoj kaši možete dodati i svježe voće kojim povećavate unos antioksidansa, vitamina, minerala i vlakana, dok dodavanjem orašastih plodova osiguravate zdrave nezasićene omega-3 masti, kao i vitamine B i E, cink, magnezij i više vlakana.
Kada je riječ o najgorim žitaricama doktorica Lee navela je na granolu s dodatkom čokolade. Najnezdravije opcije su pune šećera i masnoća te s visokim udjelom kalorija. Porcija od 50 grama granole s čokoladom sadrži 227 kalorija i 6.8 grama zasićenih masti. Prema doktoricu Lee, djeca i odrasli trebaju birati žitarice bez šećera, bogate vlaknima, koje sadrže nezasićene zdrave masti.