Zbog iznimno blage zime pali rekordi dozrijevanja ranog krumpira

Ljubuški rani uranio, počinje izvoz u Hrvatsku

storyeditor/2024-05-13/rani.png
14.05.2024.
u 19:36

Govoreći o proizvodnji i očekivanjima od tekuće sezone, ing. Ivan Primorac, stručni suradnik za proizvodnju Poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje", koja okuplja oko 180 kooperanata, kaže kako su zasađene površine na razini prethodnih godina

Stjecajem okolnosti, ono što je nekada za poljodjelce Ljubuškog kraja bila "vaga" - otkup duhana, to je za žitelje njegova zapadnog dijela od 2018. godine postao brendirani ljubuški rani, piše Večernji list BiH. Istina, ljubuški rani pokriva uže područje Ljubuškog, no u dijelu gdje se intenzivno uzgaja poprimio je značenje koje je u Hercegovini nekada imao duhan.

Posljednjih se godina čak i vrijeme kampanje s jednog i pol proširilo na puna tri mjeseca. Zahvaljujući činjenici da se počeo saditi i u plastenike, što je još prije desetak godina bilo nezamislivo, kampanja ljubuškog ranog značajno se produljila. Okvirno počinje početkom travnja i traje do početka srpnja.

Oko 180 kooperanata

Govoreći o proizvodnji i očekivanjima od tekuće sezone, ing. Ivan Primorac, stručni suradnik za proizvodnju Poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje", koja okuplja oko 180 kooperanata, kaže kako su zasađene površine na razini prethodnih godina. - Prema našoj evidenciji, članovi zadruge, dakle njih 180, zasadili su 256 hektara. Tu računamo površine iznad 0,5 hektara. Naše procjene su da je na manjim posjedima od 0,1 do 0,5 hektara zasađena površina od 20 hektara. Prema tome, može se reći da je ljubuški rani ove godine zasađen na oko 276 hektara. Prema prilično pouzdanim podacima, od navedene površine oko pet hektara odnosi se na plasteničku proizvodnju - kaže ing. Primorac.

- Zahvaljujući vremenskim prilikama ljubuški rani ove je godine još i poranio. Već se uvelike vadi s otvorenog, dok je sezona za plasteničku proizvodnju pri samom kraju. U ovom razdoblju glavnina se plasira preko veletržnice u Čapljini, a počinje i izvoz, prije svega, u Republiku Hrvatsku, a i druge zemlje. Za izvoz krumpira već smo obavili pripreme kontrole, nadzora, analize gomolja…, tako da tvrtke koje se bave izvozom sljedećih dana mogu početi s otkupom - dodao je.

S obzirom na relativno malo područje gdje se rani krumpir uzgaja, a to su naselja - Vojnići, Vodice, Šipovača, Veljaci, Klobuk i Dole, očekuju se značajni prinosi.

- Okvirne su procjene da će kooperanti zadruge, njih oko 180, proizvesti 6 - 6500 tona. Ako tome dodamo ostale proizvođače, realno je očekivati proizvodnju od oko 7500 tona. Tako je bilo prošlih godina, a slično očekujemo i ove godine - zaključuje ing. Primorac.

Manje štete

Zahvaljujući iznimno blagoj zimi, ove su godine potučeni rekordi dozrijevanja ranog krumpira u ljubuškom kraju pa se tako prvi gomolj, naravno, iz plastenika, na maloj tržnici u Ljubuškom pojavio koncem ožujka, dok se s otvorenog ljubuški rani počeo prodavati prije 1. svibnja, što je također rekord. Kako nije bilo ni većih šteta, zabilježene su manje štete od poplave te kasnog mraza, ali na malim površinama, za očekivati je, ako ne rekordnu, onda, u svakom slučaju, dobru godinu za ljubuške povrtlare.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?