uvodnik

Lokalni izbori u BiH koje je odnijela voda

08.10.2024.
u 09:51

Pamtit ćemo protekle lokalne izbore, ali ne zbog dinamične i kreativne kampanje ili iznenađujućih izbornih rezultata. Pamtit ćemo ih po onome što se događalo u pet općina i gradova dok se u svim drugim lokalnim zajednicama glasovalo.

Umjesto na birališta, građani Jablanice, Konjica i Fojnice išli su u potragu za žrtvama poplave i klizišta, a oni u Kreševu i Kiseljaku otklanjali su štete prirodne nepogode koja je devastirala njihove domove i infrastrukturu. Možda je i manji odziv na izbore posljedica kolektivnog šoka u kojem se našla cijela zemlja nakon ove tragedije. Sama predizborna kampanja bila je za zaborav. Bez imalo ili vrlo malo kreativnosti i sadržaja, uglavnom su se ponavljale otrcane fraze po predizbornim skupovima i na društvenim mrežama.

Iz takve bezidejnosti uglavnom smo dobili najmanju izlaznost u proteklih 20 godina, a u rezultatskom smislu uglavnom ono što smo već imali. Promjene političkih trendova donekle su uočljive, ali ne tako izražene kako su se neki nadali. U najkraćem, tri vodeće nacionalne stranke zadržale su dominaciju, "trojka" je zahvaljujući, ponajprije rezultatu u Sarajevu, izbjegla poraz, a neki novi igrači na političkoj sceni u pravilu su ostali na marginama. Ni jedna nova stranka, od one Šemsudina Mehmedovića, preko političkog projekta Jelene Trivić ili pak Igora Radojičića, nije se proslavila na ovim izborima. Premijerni nastup HDS-a Ive Tadića pamtit ćemo po prvom izboru SDA za načelnika Žepča.

Ima tu još nekoliko kurioziteta. Ibro Berilo je iz zatvora osvojio novi mandat načelnika Trnova, stranka Fikreta Abdića konačno je izgubila vlast u Velikoj Kladuši, a u Vukosavlju je tek sedam glasova odlučilo pobjednika izbora, potvrđujući samo još jednom da je svaki glas važan. Treba spomenuti i podatak da je Čapljina prvi put dobila gradonačelnicu te da su još neki mladi kandidati dobili povjerenje voditi svoje lokalne zajednice. Ako ćemo tražiti neko svjetlo u ovim izborima, onda bi to upravo mogla biti ta nova politička lica. I kako to kod nas biva, čim završe jedni, počnu pripreme za druge izbore. A oni su za dvije godine kada ćemo birati državnu, federalnu i županijsku vlast. Prve kandidature već su poznate. Milorad Dodik najavio je da će ponovno biti kandidat za predsjednika Republike Srpske. Njegov primjer uskoro bi mogli slijediti i drugi jer Bosna i Hercegovina je, nažalost, u stalnoj predizbornoj kampanji. U međuvremenu na lokalne izbore će i stanovnici Jablanice, Konjica, Kreševa, Kiseljaka i Fojnice. Kako god glasovali, oni su već izgubili, i to ono najvrjednije – živote, a potom i domove, ceste, infrastrukturu. Ali su i pobijedili na važnim, životnim testovima. Onima iz humanosti, hrabrosti, zajedništva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije