London zamijenili BiH: "Ovdje nas budi sunce kakvog tamo nikad nema "

08.07.2024.
u 19:12

Dok svi odlaze iz sela Jaketići, nadomak Bratunca, ali i BiH, općenito za boljim životom, bračnom paru iz Londona čini se kao savršeno mjesto za život. Sunce kakvog nema u Londonu, priroda, čist zrak, sloboda, mir i izostanak gradske buke bili su glavni razlozi za Dragana Simeunovića iz Beograda i njegovu suprugu Faily Traer iz Londona da se presele u BiH.

Dragan Simeunović i Engleskinja Faily Traer upoznali su se prije četiri godine na grčkom otoku Patmos u vrijeme epidemije koronavirusa. Zbog nemogućnosti putovanja i povratka kući, spletom okolnosti završili su u Bratuncu, mjestu odakle Dragan potječe.

Ljubav je okrunjena brakom baš na tom mjestu, gdje su odlučili i nastaviti svoj život. I tako, osim u Dragana, Faily se zaljubila i u selo Jaketići. Iako ih je dočekala zarasla trava i kuća u devastiranom stanju, odlučili su je obnoviti i baš na tom mjestu započeti novi, zajednički život.

Skromni objekt sada je njihov novi dom. Dnevni boravak u kamenu, u prizemlju, a na katu od drva, spavaća soba i kupaonica.

Struju i vodu su uveli i to im je, kažu, dovoljno. Londonske i beogradske gužve, smog i nervozne vozače automobila zamijenili su, kažu, za život u miru. Faily radi online za američku kompaniju, što joj omogućava rad s bilo kojeg mjesta na svijetu. Drži sate engleskog jezika za koji, kako kaže, vlada veliko zanimanje u Bratuncu, Srebrenici i Bajinoj Bašti. Dok ona podučava druge engleski, polako savladava naš jezik. Dragan, s druge strane, uči seoske poslove. Želja im je selo i seosku cestu dovesti u bolje stanje. A za budućnost u Jaketićima imaju viziju organiziranja ženskog seoskog poduzetništva. Ali i ostvariti se kao roditelji, baš u BiH. Priče kao što je ova, ali i slične, u kojima su akteri mladi ljudi koji se odlučuju vratiti u Bosnu i Hercegovinu, kao i obitelji iz drugih zemalja koje su upravo u BiH našle život koji im savršeno odgovara, bez užurbanosti i stresnog načina života, unose optimizam te pokazuju kako BiH, svim unutarnjim nedaćama unatoč, ima potencijala postati zemlja u koju će se rado dolaziti živjeti i raditi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije