TEŠKA PRIJEVARA

Maštoviti supružnici domogli se imanja: "Mi smo Nikolinini pranećaci...."

MUP Hrvatske
MUP Hrvatske
03.10.2024.
u 17:05

Supružnici Zdenko K. (54) i Milica M. (41) na dosta maštovit način pokušali su se domoći imovine u Lici. Predstavili su se kao brat i sestra i kao jedini nasljednici iza pokojnoga Nikole I., te naslijedili njegovo imanje u selu Mazin. Prijevaru su uočili stvarni nasljednici, njih sedmero i kazneno prijavili supružnike. Oni su se u međuvremenu razišli, ona živi u Srbiji, a on u Njemačkoj, sada je, doduše, stanovnik zatvora u Gospiću, gdje je pritvoren od srpnja na temelju Europskog uhidbenog naloga. U svojim iskazima svaljuju krivnju jedno na drugo, piše Jutarnji list.

U optužnici koju je protiv njih podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću terete ih za kazneno djelo protiv pravosuđa - davanjem lažnog iskaza te za okrivljene traže po šest mjeseci zatvorske kazne.

Tužiteljstvo navodi da su, tada supružnici, u svibnju 2017. godine javnom bilježniku u Gospiću dostavili neistinite podatke da su pranećaci Nikole I. te da ostavitelj nije imao drugih nasljednika. Potom su ovjerili nasljedničke izjave u kojima prihvaćaju nasljedstvo te da se Milice odriče u korist "brata" Zdenka, koji joj je u stvari bio suprug. On je prihvatio svoj i njezin dio, pa je tako postao vlasnik imanja čovjeka u Mazinu, za kojega ranije nije nikada čuo niti ga je vidio.

Nakon uhićenja prvookrivljeni Zdenko je ispitan u gospićkom tužiteljstvu. Kaže da je njegova supruga dok su živjeli u Njemačkoj istraživala svoje korijene te je tako došla do saznanja da joj je pokojni Nikola predak, odnosno mlađi brat njezine bake, te je pokrenula ostavinski postupak. Kako ona nije imala hrvatsko državljanstvo, nije se mogla uknjižiti na imovinu, pa je zamolila, navodi, njega da prihvati njezin dio. Kaže mu se bivša supruga javila početkom prošle godine navodeći da se javila suprugina nećakinja tvrdeći da je nasljedstvo njeno, pa da je on uputio podnesak Uredu za katastar u Gračacu te imovinu vratio pravim vlasnicima.

Verzija bivše supruge, koja je iskaz dala u Somboru, pa je proslijeđen gospićkim istražiteljima, je malo drukčija. Navela je da djelomično priznaje kazneno djelo. Priznala je da joj Zdenko nije brat već suprug s kojim je u braku bila od 2014. do 2021. godine, te tvrdi da je on osmislio cijelu operaciju preuzimanja imovine - da je on poduzimao sve radnje, slao dopise i potpisao nasljedničke izjave, a ona da je samo potpisala što joj je dao, no "nije znala što potpisuje niti kakav je sadržaj tih izjava". Tek kasnije je, tvrdi, doznala se radilo "o nekoj imovini koju je naslijedio njezin suprug". Kaže da joj je pokojni Nikola bio neki daljnji rođak, ali da ne zna u kojem stupnju, jer je sve to istraživao bivši suprug. Oba iskaza tužitelji su ocijenili u najvećem dijelu neistinitima i nelogičnima. Zatražili su produženje istražnog zatvora za Zdenka K. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije