Nar se ubraja među najzdravije voće na svijetu. Njegov nutritivni sastav teško se može usporediti s drugom hranom. Brojna istraživanja pokazuju da ima nezamjenjiv benefit za organizam jer može smanjiti rizik od obolijevanja od mnogih bolesti.
Plod nara raste do veličine u promjeru 5 – 12 cm, crvene je boje, okruglog oblika i izgledom podsjeća na jabuku. Kora je debela i nejestiva, no unutrašnjosti krije stotine jestivih sjemenki koje se mogu jesti sirove ili se procesirati. Sjemenke su dosta slatke, pa jedna šalica sjemenki nara sadrži 24 g šećera i 144 kalorije, piše Tportal.hr.
Osim vitamin C i K, folata, vlakana, kalija, u naru možemo pronaći dva jedinstvena spoja kojima se i pripisuje većina blagotvornih učinaka na zdravlje. Jedan spoj je punikalagin koji je izrazito jak antioksidans koji je pronađen u soku i kori nara.
Toliko je snažan antioksidans da je pronađeno da mu je antioksidativna aktivnost 3 puta veća u odnosu na crveno vino ili zeleni čaj. Drugi spoj je punična kiselina, poznata i kao kiselina sjemenki nara, a prema kemijskoj strukturi je vrsta konjugirane linolne kiseline.
Zahvaljujući snažnim antioksidansima ima antiupalna svojstva (npr. smanjuje upalne aktivnosti u probavnom traktu, svakodnevno ispijanje 240 ml soka od nara kroz 12 tjedana snižava CRP – upalne markere i interleukin-6), a laboratorijska istraživanja pokazuju da ekstrakt nara usporava reprodukciju stanica karcinoma, te da čak može uzrokovati apoptozu stanica karcinoma, te se pokazao učinkovit na stanicama karcinoma prostate i raka dojke.
U ayurvedi dodatno se sok nara upotrebljava se za obnovu krvi, dok se kora sušenog nara upotrebljava kao prah koji značajno smanjuje upalu u crijevima. Ipak da bi plod nara imao dobrobiti na sluznice i djelovao protuupalno treba biti zreo i slatkog okusa.
Zanimljivo je da konzumacija 150 ml soka nara dnevno kroz dva tjedna pokazuje značajnu redukciju krvnog tlaka. Kod srčanih oboljenja najveći značaj ima punična kiselina koja djeluje na nekoliko razina i prevenira oštećenja. U istraživanju kod 51 osobe s visokim kolesterolom i trigliceridima, 800 mg punične kiseline na dan kroz 4 tjedna pokazuju značajno snižavanje triglicerida i poboljšanje omjera trigliceridi: HDL.