Međunarodni dan kontrolora letenja - Izazovan, ali i uzbudljiv posao

fena
20.10.2024.
u 14:03

Svake godine 20. listopada obilježava se Međunarodni dan kontrolora letenja, ljudi koji se brinu za sigurnost zračnog prometa u svim fazama leta. U Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) trenutno je zaposleno 70 aerodromskih i prilaznih kontrolora letenja i 69 oblasnih kontrolora letenja.

To je povod da se predstavi značaj rada kontrolora, kako oblasnih tako i prilaznih, svakodnevni izazovi s kojima se susreću kad je riječ o odgovornosti za sigurnost tisuća putnika i efikasnost zračnog prometa u BiH.

Šefica Odsjeka kontrole letenja Sarajevo Emina Turulja rekla je da je za nju osobno i sve kontrolore letenja to bitan datum, kao i činjenica da je taj posao prepoznat u svijetu.

– Kontrolora letenja u cijelom svijetu nema mnogo, a nas u BiH ima manje od 150, računajući aerodromsku kontrolu letenja Sarajevo, Mostar, Tuzla i Banja Luka i dvije oblasne kontrole u Banja Luci i u Sarajevu- navela je Turulja u razgovoru za Fenu.

Ponos što radi ovaj posao, kako je dodala, osjeti nakon svakog radnog dana, posebno kada prođe bez problema, smetnji i bez ikakvih pritužbi.

– Posao kontrolora letenja je jako važan. Najvažnija je sigurnost putnika i zračnog prometa. U svakom zrakoplovu ima 150 do 200 putnika i to je velika odgovornost. Koncentracija kontrolora leta je izuzetno važna, odabir kandidata za školovanje u ovoj oblasti je jako rigorozan, tako da uvijek imamo kandidate, odnosno kontrolore koji imaju predispozicije za ovakav posao – dodala je Turulja.

Njihova odgovornost je da osiguraju siguran let svakog zrakoplova, prateći ih kroz kompliciranu mrežu zračnog prostora. Obučeni su da donose brze odluke, prate vremenske uvjete, reagiraju na hitne situacije i koordiniraju veliki broj letova svakog dana. – Najizazovnije nam je u suštini kada je loša meteo situacija, ako ima olujnih oblaka, jakog vjetra i zrakoplovi moraju zaobilaziti takva područja. Tada mi moramo reagirati u momentu i donositi odluke. Nekada nam je poseban izazov složen promet i veliki broj operacija tijekom jednoga sata – dodala je Turalja.

Prošle godine, prema podacima BHANSA-e, kroz zračni prostor BiH prošlo je oko 518.000 letova, a ove godine očekuju porast od oko šest posto. Promet iznad BiH je sezonalnog karaktera, što implicira da imaju značajan porast prometa u ljetnoj sezoni. U prostoru nadležnosti BHACC-a (Centra za kontrolu letenja Bosne i Hercegovine), tijekom prošle godine pružili su usluge kontrole letenja više od 446.000 aviona. U vršnim ljetnim mjesecima ove godine, kontrolori su dnevno u prosjeku na frenkvenciji imali preko 1.700 zrakoplova, dok je dnevni rekord 1.902 zrakoplova.

BHANSA od listopada 2023. školuje prvu generaciju kontrolora u potpunosti unutar BiH – ukupno 25 kandidata od kojih je 14 za oblasnu, a 11 za prilaznu i aerodromsku kontrolu zračnog prometa. Očekivanja su da će do kraja 2025. godine dobiti nove kontrolore, spremne za angažman. Samostalno školovanje je veliki poduhvat za BHANSA

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije