Donosimo vam recept za najukusnije kiflice koje se pripremaju bez mlijeka i jaja, a mekane su poput kifli s maslacem!
Idealne su i za dane posta, samo što u tom slučaju maslac treba zamijeniti margarinom.
Sastojci:
1 kg mekog brašna tip 400,
500 ml vode,
1 kocka (50 g) svjezeg kvasca,
3 pune žlice šećera,
1 žlica soli,
100 ml ulja
Za premaz: majoneza (posna ili obična) i sezam za posipanje.
Za preljev: 250 g maslaca ili margarina
Priprema:
U 500 ml tople vode rastopiti kocku kvasca s 1 žlicom šećera. Prosijano brašno usuti u zdjelu, dodati 2 žlice šećera, 1 žlicu soli, vodu s kvascem i 100 ml ulja.
Umijesiti lagano, uz eventualno dodavanje još malo brašna da tijesto bude glatko, meko i da se ne lijepi. Sve se radi odmah, ni kvasac ni tijesto ne ostavljajte da raste.
Ovisno o tome koju veličinu kiflica želite, dijelite tijesto na veće ili manje loptice. Razvući oklagijom u oblik elipse, nanijeti fil po želji (sir, šunku ili za dane posta džem, marmeladu, orahe...) i rukama lagano urolati kiflicu.
Pleh blago podmazati margarinom i redati kiflice s razmakom od bar 2 cm jer dosta narastu dok se peku. Ostaviti da narastu oko 2 sata na toplom mjestu, pa narasle kiflice premazati majonezom i posuti sezamom.
Pećnicu ugrijati na 220 stupnjeva i peći da lijepo porumene. Pazite da se ne prepeku.
Margarin ili maslac otopite i ugrijte u lončiću s poklopcem (prska, a treba biti vrelo). Pečene, tople kiflice odmah prelijte vrućim margarinom, na svaku kiflicu po žlicu do dvije i ostavite da se ohladi.
Uživajte!