istraživanje otkrilo

Mlade u BiH politika uopće ne zanima: Više od polovine ih ne zna tko su entitetski premijeri

mladi, mobiteli
shutterstock
14.09.2024.
u 20:03

Institut za razvoj mladih KULT proveo je tijekom prve polovice ove godine istraživanje o političkoj pismenosti mladih u Bosni i Hercegovini. Rezultati do kojih se došlo većinom se mogu sažeti tako da mlade ljude ne zanima politika. Više od polovice ispitanika ne zna tko su entitetski premijeri, tko je predsjedatelj Vijeća ministara. Mnogima nije jasna razlika između zakonodavne i izvršne vlasti.

Mlade ljude u Bosni i Hercegovini politika uglavnom uopće ne zanima ili ne pretjerano. Rijetki su oni koji su upoznati s političkom scenom, prenosi BHRT.

Prilikom istraživanja ispitanici su bili podijeljeni u tri starosne grupe. Prva je bila od 15 do 19, druga od 20 do 24 i treća od 25 do 30 godina.

- Prilikom analize podataka primjetili smo da najmanje znanja kroz istraživanje odnosno kroz odgovore na pitanja su pokazali upravo mladi u ovoj grupi od 15 do 19 godina. Dok ove druge dvije dobne skupine pokazuju malo veće znanje o političkoj pirmenosti u BiH, rekao je  Nevio Bruk iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Rezultati do kojih se došlo ne iznenađuju politikologe prema čijem mišljenju je glavni razlog političke nepismenosti mladih loš obrazovni sustav. Naravno, treba uzeti u obzir uzrast ispitanika, ali i činjenicu da se mladi danas o svemu, pa i o politici, većinom informiraju na društvenim mrežama.

"Njih u tim godinama zaista ne zanimaju te ozbiljne političke, društvene, visoke društvene političke teme. Treba uzeti u obzir i duh vremena uvjetno rečeno i ovaj brzi način života. I sve što se događa u njihovim životima događa se na društvenim mrežama", kaže Mladen Bubonjić s Fakulteta političkih nauka Nezavisni univerzitet Banja Luka.

Istraživanje političke pismenosti provedeno je anonimnim anketiranjem 1.069 mladih širom zemlje u dobi od 15 do 30 godina, u 68 od ukupno 148 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, tako da se može promatrati kao reprezentativan nacionalni uzorak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?