nedostatak radnika

Mnogi poslodavci prinuđeni uvoditi kolektivne godišnje odmore i zatvarati objekte

17.07.2024.
u 19:02

Velike razlike u plaćama - konobar u BiH dobije oko 1600 KM, a u RH i do 3600 KM

"Kolektivni godišnji odmor" - natpis je koji i ovoga ljeta možemo već vidjeti na brojnim ugostiteljskim objektima u BiH, a posebice će biti istaknut u kolovozu i to samo iz jednog razloga - nema konobara, piše Večernji list BiH.

Prema riječima vlasnika ugostiteljskih objekata, situacija u ugostiteljstvu ove je godine jako loša. Primjetan je manjak radnika tijekom cijele godine, a posebno u ljetnim mjesecima, kada brojni konobari po nekoliko puta veće zarade odlaze na sezonu u Hrvatsku i Crnu Goru.

Izražen nedostatak radnika

Kako je za Nezavisne novine u izjavi nedavno objasnio Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske "Horeca", poslodavci su prinuđeni "krasti" radnike od drugih ugostitelja kako bi sebi osigurali radnu snagu. Ističe kako će vlasnici ugostiteljskih objekata biti prinuđeni zatvarati lokale na jedan ili više dana kako bi mogli zaposlenima osigurati godišnji odmor, ali i slobodan dan u tjednu. 

Zbog nedostatka radnika teško nam je napraviti smjene koje funkcioniraju. Upravo zbog toga će neki lokali biti prinuđeni ići na kolektivni godišnji ili će odrediti dane u tjednu kada neće raditi - kazao je Kurtinović za Nezavisne novine. Kako je objasnio, pojedini ugostitelji upravo zbog manjka radnika nude veće plaće kako bi određeni radnici prešli kod njih. - Obećavaju se plaće veće od 50 do 150 KM - kazao je Kurtinović i dodao da je pitanje hoće li to poslodavci moći ispuniti, a sadašnje plaće konobara kreću se od 1200 do 1600 KM.

Usporedimo li plaću konobara u BiH s onom koju zarađuju u susjednoj Hrvatskoj, nema dvojbe zašto sve više konobara, pogotovo mladih, odlazi u Hrvatsku. Tako se plaća konobara većinom kreće od 1400 eura (oko 2800 KM) do 1600 eura (oko 3200 KM) plus napojnice. Ovisno o lokaciji i radnom vremenu, plaća varira, a zbog udaljenosti se za 10 - 20 posto bolji uvjeti nude na otocima, gdje plaća doseže i 1800 eura (oko 3600 KM) mjesečno.

Slične iznose dobivaju i pomoćni kuhari - od 1600 do 1800 eura, tj. od 3200 do 3600 maraka, a uz plaće, pomoćnim kuharima nude se smještaj, radna dozvola i hrana. Najviše zarađuju kuhari i pizza-majstori.

Plaćen smještaj, hrana...

Oni koji su na ovim radnim pozicijama mjesečno zarađuju od 1800 do 2500 eura, što je od oko 3600 do oko 5000 KM. Naravno, plaća ovisi i o uvjetima koji se nude radnicima. Prema pisanju portala jabuka.tv, u jednom oglasu u kojem se traži pizza-majstor navedeno je da je neto plaća po mjesecima za šest mjeseci 2000 eura (oko 4000 KM), dok se za srpanj i kolovoz nudi 2500 eura odnosno oko 5000 KM.

Isto toliko, 2500 eura, zaradit će i u rujnu. Poslodavac osigurava i plaćen smještaj i režije, plus jedan obrok kada je radnik u smjeni. Recepcionari, također, pristojno zarađuju - 1200 eura, što je oko 2400 KM.

Kako se navodi u jednom od oglasa, od recepcionara se očekuje dočekivanje gostiju ispred hotela, usmjeravanje gostiju prema recepciji ili parkiralištu, paziti na red, pomoć gostima oko raznih upita, prtljage i slično, ispraćaj gostiju iz hotela i organizacija glede dolazaka/odlazaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?