Dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović

Mora se očuvati ustavna ravnopravnost triju konstitutivnih naroda

03.10.2024.
u 12:50

Prepoznata je pojačana ambicija za europski put Bosne i Hercegovine, i izrazila zadovoljstvo napretkom u pogledu otvaranja pregovora s Europskom unijom kao "naše najvažnije vanjskopolitičke aktivnosti"

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i dopredsjednica Hrvatske demokratske zajednice BiH Darijana Filipović sudjelovala je na četvrtom dijelu zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koji se ovaj tjedan održava u Strasbourgu. Tijekom zasjedanja, razmatrani su i usvojeni Rezolucija i Izvješće koji tretiraju obveze i angažman Bosne i Hercegovine, a koje su Parlamentarnoj skupštini predstavili izvjestitelji iz Mađarske i Sjeverne Makedonije, zastupnici Zsolt Nemeth i Aleksandar Nikolski, izvijestili su iz HDZ-a BiH. 

Djelujući prethodno pisanim komentarima na sadržaj dokumenata, dopredsjednica Filipović u svom se obraćanju osvrnula na prepoznavanje iskoraka koje je BiH od uspostave vlasti nakon Općih izbora održanih 2022. godine postigla u pogledu reformskih procesa, unutarnje stabilnosti i europskog puta BiH. Kazala je kako Hrvatska demokratska zajednica BiH, u suradnji s partnerima, predvodi ostvarenje ovih ciljeva te kako će to nastaviti i dalje raditi, kazavši: "nećemo štedjeti napore i energiju da taj proces predvodimo i u sljedećem razdoblju" te dodavši da su "u posljednje dvije godine ostvareni značajni pozitivni pomaci".

Istodobno, osvrnuvši se na sadržaj dokumenata i izlaganja prisutnih kolega, naglasila je kako je prepoznata pojačana ambicija za europski put Bosne i Hercegovine, izrazivši zadovoljstvo napretkom u pogledu otvaranja pregovora s Europskom unijom kao "naše najvažnije vanjskopolitičke aktivnosti". Osvrćući se na prava i status konstitutivnih naroda, kao i potrebe izmjena izbornog zakonodavstva, kazala je: "Ustav Bosne i Hercegovine nije dokument koji je jednostavno zamijeniti nečim drugim. Potpuno suprotno, on je rezultat povijesnih i društvenih odnosa unutar Bosne i Hercegovine i može se mijenjati samo zajedničkim dogovorom legitimnih političkih predstavnika unutar BiH. Specifično iz razloga što su u njemu utisnuta načela koja su zaustavila rat i za koja snažno vjerujem, da kad su poštovana, mogu očuvati mir". 

Na koncu, istaknula je da: "u vremenu kada ratni sukobi traju u Europi i svijetu, kao zemlja koja je i sama bila u ratu devedesetih godina, Bosna i Hercegovina dobro zna kolika je predanost očuvanju mira potrebna. Zato trebamo nastaviti zajednički raditi na pretpostavkama mira, a to su: jednakopravnost, stabilnost i sigurnost. To je jedino moguće postići ako se osigura puna ustavna ravnopravnost 3 konstitutivna naroda - Hrvata, Bošnjaka i Srba". 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije