Cink je nutrijent poznat po svojim antivirusnim svojstvima i pitanje može li pomoći u sprječavanju širenja COVIDA-19 posljednjih mjeseci pobudilo je pažnju znanstvene zajednice. Može li cink biti jedna od ključnih tvari za jak imunitet i sprječavanje upala izazvanih novim virusom? Na to pitanje nema konačnog odgovora, ali nedavno istraživanje nagovještava moguću vezu između nižih nivoa cinka u krvi i lošijih zdravstvenih rezultata kod ljudi s COVIDOM-19.
Autori studije primijetili su da su niži nivoi cinka povezani s većim upalama tijekom infekcije i lošijim ishodom liječenja. Međutim, to ne dokazuje da jedno uzrokuje drugo. To samo pokazuje povezanost između hranjivih sastojaka i bolesti, piše ljepotaizdravlje.hr.
Od ranije je poznato da cink skraćuje trajanje i ublažava ozbiljnost prehlade. On doprinosi razvoju stanica koje su zadužene za obranu tijela od toksina ili njemu stranih supstanci. Ako cinka nema u dovoljnoj mjeri, stradat će imunitet i bit ćete podložniji bolestima. Osim toga, važan je i u zarastanju rana i sintezi proteina.
Cink i imunitet
Prije nego što odete po zalihe cinka, imajte na umu nekoliko stvari. Prvo, provedena studija bila je ograničena na malu grupu pacijenata u jednoj bolnici. Autori priznaju da su neophodna daljnja istraživanja kako bi se procijenio terapijski efekt. Nalazi predstavljeni na online europskoj konferenciji o koronavirusu tek trebaju biti objavljeni u recenziranom medicinskom časopisu i u ovom trenutku se smatraju preliminarnim.
Cink ima određena antivirusna djelovanje i djeluje kao podrška imunološkom sustavu i kontroli upale, ali su slični efekti uočeni i kada je u pitanju selen i vitamin D. Ljudi bi trebali unositi dovoljno ovih hranjivih sastojaka putem prehrane. Ako su zabrinuti, u dogovoru s liječnikom mogu uzimati suplemente s više različitih hranjivih sastojaka. (Pročitajte: Evo kako svakodnevno jesti zdrav doručak kojim ćete podići imunitet)
Nizak nivo cinka u krvi je posljedica neadekvatnog unosa ili apsorpcije minerala. Apsorpcija je teža iz biljnih namirnica nego iz životinjskih izvora, pa postoji veća šansa da kod vegetarijanaca i vegana cink bude deficitaran. Najviše cinka ima u kamenicama, crvenom mesu, mahunarkama, sjemenkama bundeve i orašastim plodovima.