Na vidiku novi problemi u osprkbi kave: ‘Europljani jako vole kavu i neće se htjeti odreći svog omiljenog napitka’

21.09.2024.
u 20:33

Udruge poljoprivrednih proizvoda već su upozorile da ni europski IT sustav nije spreman za prijavu potrebne dokumentacije. 

Uzgajivači kave ne mogu do kraja godine ispuniti uvjete iz europske uredbe o krčenju šume, izjavila je čelnica Međunarodne organizacije za kavu (ICO), poručivši Bruxellesu da odgodi njezinu primjenu.

Uredba bi trebala stupiti na snagu krajem godine i predviđa zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda povezanih s krčenjem šuma širom svijeta. 

Kompanije će morati dokazati da njihovi nabavni lanci ne potiču krčenje šume, a uredba pokriva proizvode poput kave, govedine i soje.

„Rok je vrlo ambiciozan. Vjerujemo da bismo suradnjom mogli ponukati čelnike EU-a da pokažu više spremnosti za pomicanje tog datuma”, rekla je u razgovoru za Reuters direktorica Nogueira, ne precizirajući koliko bi primjena uredbe po njihovom mišljenju trebala biti odgođena.

„Ne možemo u tom roku napraviti što je potrebno, to nije moguće”, naglasila je Nogueira.

ICO je međuvladina skupina povezana s UN-om i predstavlja više od 90 posto svjetskih proizvođača kave i više od 60 posto svjetske potrošnje. Njezine su članice vodeće zemlje-proizvođači, poput Brazila, Vijetnama i Kolumbije.

Upitana što će se dogoditi ako uzgajivači prekorače rok, Nogueira je rekla da će EU „naći neko rješenje”.

Europljani jako vole kavu i neće se htjeti odreći svog omiljenog napitka, smatra.

Udruge poljoprivrednih proizvoda već su upozorile da ni europski IT sustav nije spreman za prijavu potrebne dokumentacije. 

Zajednica latinoameričkih i karipskih država (CELAC) sprema se na samitu usvojiti deklaraciju kojom se od EU-a traži da odgodi stupanje na snagu uredbe o deforestaciji, rekao je zamjenik honduraškog ministra za uzgoj kave Carlos Murillo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?