Zanimljivosti Lokalnih izbora

Načelnica s jednim glasom razlike, vijećnik sa 6 glasova, kandidat koji nije ni za sebe glasao, drugi dobio izbore iz pritvora

08.10.2024.
u 18:54

U nekim sredinama budući načelnici i gradonačelnici bili su poznati i prije početka glasanja. Riječ je o onim sredinama gdje je bio samo jedan kandidat za ovu poziciju

Postati načelnik sa samo jednim glasom razlike, odnosno ući u općinsko vijeće sa samo 6 glasova... Ovogodišnji lokalni izbori, uslijed niza specifičnosti koje se ogledaju kroz postojanje većeg broja iznimno malih i slabo naseljenih općina, donijeli su niz zanimljivih detalja koji, ako ništa, obogaćuju sivilo statistike, ali i ukazuju na činjenicu kako lokalna samouprava predstavlja osnovni temelj demokracije. Naravno, u svakom izbornom ciklusu postoje i iznimni slučajevi u kojima kandidati nisu dobili ni jedan glas, a upravo smo takav slučaj pronašli u općini Trnovo (Republika Srpska), kao i u općini Istočni Stari Grad (Republika Srpska).

Niz zanimljivosti

U kontekstu RS-a pak jedna od zanimljivijih situacija zabilježena je u općini Istočni Drvar u kojemu je načelnica općine postala SNSD-ova kandidatkinja Milka Ivanković dobivši 77 glasova, odnosno tek jedan glas više od protukandidata Duška Agića iz Ujedinjene Srpske, dok je na trećem mjestu neovisni kandidat Miloš Lukač koji je dobio 35 glasova. Jedan od rariteta ove općine ogleda se i u činjenici da je u njoj zabilježen tek jedan nevažeći listić.

Na drugom kraju, u općini Istočni Mostar (Republika Srpska), nalazimo primjer u kojemu će SDA moći ući u Skupštinu općine, koja inače ima 11 zastupnika, s jednim mandatom, i to na osnovi šest glasova. Posljedica je to iznimno malog ukupnog broja birača. Kad već analiziramo rezultate SDA, valja ukazati i na situaciju u kojoj je u općini Trnovo za načelnika izabran kandidat SDA Ibro Berilo, koji je ostvario apsolutnu dominaciju nad protukandidatom, i to unatoč činjenici da je vrijeme kampanje proveo u pritvoru. Istodobno, na ovogodišnjim lokalnim izborima bilježimo i situacije koje nisu bile očekivane, poput iznimno male podrške za neke kandidate za koje se očekivao znatno bolji rezultat. Primjer je Banja Luka u kojoj je, podsjećamo, Draško Stanivuković ostvario novu pobjedu ispred Nikole Šobota, Jelene Trivić i Davora Dragičevića, i to sa znatnom prednošću. Zastupljenost žena na ovim izborima, kada govorimo o pozicijama na čelu općina i gradova, ne pokazuje neke značajne razlike - ukupno ih je osam odnijelo izbornu pobjedu, a od toga pet u Federaciji te tri u Republici Srpskoj. U potonjem slučaju, osim već spomenute Ivanković u Istočnom Drvaru, načelničku poziciju osvojila je i Snežana Ružičić (SNSD) u općini Jezero te Mila Petković (SNSD) u općini Novo Goražde. U kontekstu Federacije BiH SNSD-ova Dušica Runić ponovno je osvojila mandat za načelnicu Drvara pobijedivši kandidata Srpske napredne stranke FBiH Petra Pećanca, dok je Smiljka Radlović nova načelnica susjednog Bosanskog Grahova pobijedivši SNSD-ova kandidata Petra Malinovića. Na jugu zemlje, u Čapljini, nova gradonačelnica je Iva Raguž (HDZ BiH), a u ovom entitetu još su dvije žene ostvarile pobjedu u utrci za čelne pozicije u lokalnim samoupravama: kandidatkinja SDA Erna Merdić-Smailhodžić u Zavidovićima te Benjamina Karić (SDP), koja je u sarajevskoj općini Novo Sarajevo pobijedila ispred Muamera Bandića.

Brojenje glasova

Osmi lokalni izbori na kojima je sudjelovalo 110 političkih stranaka, 58 koalicija te više od stotinu neovisnih kandidata prošli su bez većih poteškoća. Tijekom jučerašnjeg dana trajalo je prebrojavanje glasova, za neke općine i gradove rezultati su bili poznati već u nekoliko sati zbog manjeg broja birališta, dok će konačni preliminarni rezultati o tome tko će biti na vlasti u nekim većim sredinama tek biti poznati tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana. Primjerice, u općini Krupa na Uni trebalo je prebrojiti listiće sa svega četiri biračka mjesta, općini Odžak s njih 23, dok je Široki Brijeg imao 38 biračkih mjesta, a Centar Sarajevo čak 87. Bržem prebrojavanju glasova pridonijelo je i korištenje optičkih skenera na dijelu biračkih mjesta, dok su u nekim sredinama budući načelnici i gradonačelnici bili poznati i prije početka glasovanja. Riječ je o onim sredinama gdje je bio samo jedan kandidat za ovu poziciju. HDZ BiH je jedini imao kandidata u pet, a SDA i SNSD u po tri lokalne zajednice. grada/općine, a među njima i Snežana Ružičić (SNSD) u općini Jezero.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije