Ćufte ili mesne okruglice, kako ih vi zovete? Sam naziv i nije toliko važan ako znamo da se radi o omiljenim zalogajima od mljevenog mesa u finom umaku od rajčica uz koje je dovoljno samo skuhati puno pire-krumpira.
Recepata za ćufte ili mesne okruglice ima koliko ima i kućanstava, to dobro znamo. Svatko od nas ima neki svoj recept po kojem ih kuha i svake su ćufte odlične na svoj način, piše Zadovoljna.hr.
Neki dodaju kruh, neki skuhaju rižu, a mi vam donosimo recept u kojem se riža samo malo tostira pa spoji s mesom i začinima te se ćufte kuhaju u finom umaku od rajčica.
Tako pripremljene ćufte mirišu na djetinjstvo i najfinije su nam poslužene s puno pirea od krumpira, iako ih slobodno možete poslužiti i uz kuhanu rižu te tjesteninu. Mljeveno meso za ćufte izaberite prema vlastitom ukusu, možete koristiti čistu junetinu, miješano mljeveno meso ili mljevenu puretinu.
Sastojci:
Za ćufte/okruglice:
500 g mljevenog mesa (po izboru)
75 g riže
1 luk
2 jaja
2 žlice krušnih mrvica
2 režnja češnjaka
1 žličica slatke mljevene paprike
50 ml vode
sol, papar
malo sitno sjeckanog svježeg peršina
2 žlice maslinova ulja
Za umak:
500 ml pasirane rajčice
3 žlice maslinova ulja
3 žlice glatkog brašna
1 žlica šećera
1,5 l vode
sol, papar
Priprema:
1. Luk i češnjak nasjeckajte nasitno pa propirjajte na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko 2 minute dok se ne zastakli. Ugasite i ohladite.
2. U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, krušne mrvice, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.
3. Od smjese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljeni pladanj.
4. U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte pasiranu rajčicu i vodu i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer, sol i papar pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
5. Dodajte i pripremljene ćufte pa sve zajedno kuhajte na lagano vatri 15-20 minuta.
6. Poslužite uz pire od krumpira.