Znanstvenici su izdali ozbiljno zdravstveno upozorenje o uobičajenoj praksi koju milijuni ljudi rade u svojim kuhinjama. Pozivaju ljude da prestanu koristiti plastične posude za zagrijavanje hrane u mikrovalnim pećnicama. Kažu da to može dovesti do toga da potencijalno toksične kemikalije iz plastike dospiju u vašu hranu.
Znanstvenici već desetljećima znaju da različiti spojevi u nekim plastičnim masama mogu iscuriti iz ambalaže u hranu. Zatim se progutaju i apsorbiraju, a neka plastika potencijalno može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Bisfenol A (BPA) može prijeći iz plastičnih omota u hranu i akumulirati se u živim organizmima, uključujući ljude. Neke studije su pokazale potencijalne učinke bisfenola na zdravlje, koji može oponašati hormon estrogen.
Nedavna istraživanja otkrila su kognitivne i bihevioralne učinke povezane s bisfenolom u hrani, posebno kod novorođenčadi i djece. Poznato je da i druge kemikalije poput ftalata izazivaju zdravstvene probleme. Oni variraju od prijevremenog porođaja do povećanog rizika od astme i neurorazvojnih poremećaja.I polifluoroalkilne tvari, ili PFA, koje su također poznate kao vječne kemikalije, također mogu završiti u hrani i pićima koje konzumiramo. Martin Wagner, biolog koji proučava izloženost plastici na Norveškom sveučilištu za znanost i tehnologiju, rekao je da više temperature olakšavaju ispiranje kemikalija i oslobađanje mikroplastike.
Philip Landrigan, epidemiolog i specijalist javnog zdravlja na Bostonskom koledžu, izjavio je da hranu ne treba grijati u plastičnim posudama u mikrovalnoj pećnici. Joe Brown, profesor epidemiologije na Školi javnog zdravlja Sveučilišta Brown, smatra da treba izbjegavati skladištenje vruće hrane u plastičnim posudama.