Čupavce jedemo kad god ih se zaželimo, ali osobito tijekom blagdana. Sočan biskvit, ukusna tamna čokolada i hrskavi kokos kombinacija su kojoj je teško odoljeti. Upravo je zato ovo idealan kolač za cijelu obitelj - za svaku priliku.
O čupavcima ne treba puno pričati, već treba uzeti vagu, mikser i odvojiti malo vremena za pripremu. Gastro.24sata.hr donosi jednostavan recept u kojem se sve mjeri na žlice, koji će ti uštedjeti vrijeme! Čupavci pripremljeni po našem receptu savršeno su sočni, mekani i ukusni, svakako ih isprobaj!
Sastojci za čupavce
Popis sastojaka za izradu čupavaca zaista je kratak. Za pripremu biskvita trebat će ti jaja, šećer, maslac, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Čokoladnu glazuru pripremi od kvalitetne tamne čokolade (ili čokolade za kuhanje), maslaca i mlijeka. Uz navedeno, trebat će ti i mljeveni kokos u koji ćeš uvaljati omiljene sočne kolače.
Koliko čupavci mogu stajati?
Čupavci napravljeni po ovom receptu se jako dobro drže jer glazura pomaže da biskvit iznutra ostane vlažan i sočan. Budući da je u glazuri čokolada, premaz će se sa stajanjem u hladnjaku malo stvrdnuti, ali i dalje će biti jednako ukusan. Čupavce možeš čuvati u hladnjaku dobro pokrivene poklopcem ili plastičnom folijom do tri dana.
Gdje su nastali čupavci?
Iako je većina nas bila uvjerena kako su popularni čupavci izmišljeni u Europi, zapravo su s drugog kraja svijeta - iz australskog Brisbanea! Naime, kao što se i kod nas rade kada nam ostane čokolade za kuhanje i kokosa, vjerovali ili ne, tako su i nastali. Priča se kako su čupavci (engl. lamington) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su jednog dana došli iznenadni gosti i naložio je svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi nekakav kolač. S obzirom na to da tako brzo nije uspio ispeći nešto novo, iskoristio je komad francuske biskvitne torte s vanilijom, umočio ju u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos i poslužio. Ostalo je povijest! Čupavci se brzo pripremaju i za njih treba samo nekoliko osnovnih sastojaka.
Sastojci - za biskvit:
3 jaja
10 jušnih žlica kristal šećera (220 g)
13 jušnih žlica ulja (180 ml)
16 jušnih žlica glatkog brašna (300 g)
120 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
2 žlice kokosa u prahu
Sastojci - za čokoladni preljev:
150 g tamne čokolade
200 ml mlijeka
150 g maslaca
200 g kokosa, za valjanje
Postupak:
Izmiksaj šećer i maslac u pjenastu smjesu pa dodaj jaja i mlijeko.
Prosij brašno i prašak za pecivo pa uspi u pripremljenu smjesu. Dobro izmiješaj drvenom žlicom ili špatulom.
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, četvrtasti lim (otprilike 25x35 cm) obloži papirom za pečenje pa prelij smjesu.
Peci otprilike pola sata i testiraj čačkalicom je li biskvit gotov. Ako izađe čista, biskvit je gotov.
Biskvit ohladi pa ga nareži na kocke. Rastopi čokoladu na pari s maslacem i mlijekom.
Umoči biskvit u čokoladu, uvaljaj u kokos i posloži na čisti papir za pečenje i pusti da odstoje neko vrijeme.