Provjereni recept

Najsočniji čupavci - omiljeni desert za svaku priliku

čupavci
Shutterstock
15.04.2023.
u 08:30

Provjereni recept na žlice za domaće čupavce s kokosom i čokoladom koji uvijek uspijeva!

Čupavce jedemo kad god ih se zaželimo, ali osobito tijekom blagdana. Sočan biskvit, ukusna tamna čokolada i hrskavi kokos kombinacija su kojoj je teško odoljeti. Upravo je zato ovo idealan kolač za cijelu obitelj - za svaku priliku. 

O čupavcima ne treba puno pričati, već treba uzeti vagu, mikser i odvojiti malo vremena za pripremu. Gastro.24sata.hr donosi jednostavan recept u kojem se sve mjeri na žlice, koji će ti uštedjeti vrijeme! Čupavci pripremljeni po našem receptu savršeno su sočni, mekani i ukusni, svakako ih isprobaj!  

Sastojci za čupavce

Popis sastojaka za izradu čupavaca zaista je kratak. Za pripremu biskvita trebat će ti jaja, šećer, maslac, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Čokoladnu glazuru pripremi od kvalitetne tamne čokolade (ili čokolade za kuhanje), maslaca i mlijeka. Uz navedeno, trebat će ti i mljeveni kokos u koji ćeš uvaljati omiljene sočne kolače. 

Koliko čupavci mogu stajati? 

Čupavci napravljeni po ovom receptu se jako dobro drže jer glazura pomaže da biskvit iznutra ostane vlažan i sočan. Budući da je u glazuri čokolada, premaz će se sa stajanjem u hladnjaku malo stvrdnuti, ali i dalje će biti jednako ukusan. Čupavce možeš čuvati u hladnjaku dobro pokrivene poklopcem ili plastičnom folijom do tri dana.  

Gdje su nastali čupavci? 

Iako je većina nas bila uvjerena kako su popularni čupavci izmišljeni u Europi, zapravo su s drugog kraja svijeta - iz australskog Brisbanea! Naime, kao što se i kod nas rade kada nam ostane čokolade za kuhanje i kokosa, vjerovali ili ne, tako su i nastali. Priča se kako su čupavci (engl. lamington) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su jednog dana došli iznenadni gosti i naložio je svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi nekakav kolač. S obzirom na to da tako brzo nije uspio ispeći nešto novo, iskoristio je komad francuske biskvitne torte s vanilijom, umočio ju u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos i poslužio. Ostalo je povijest!  Čupavci se brzo pripremaju i za njih treba samo nekoliko osnovnih sastojaka.

Foto: Shutterstock

Sastojci - za biskvit: 

3 jaja

10 jušnih žlica kristal šećera (220 g)

13 jušnih žlica ulja (180 ml)

16 jušnih žlica glatkog brašna (300 g)

120 ml mlijeka

1 prašak za pecivo

2 žlice kokosa u prahu

 

Sastojci - za čokoladni preljev: 

150 g tamne čokolade 

200 ml mlijeka 

150 g maslaca

200 g kokosa, za valjanje

 

Postupak: 

Izmiksaj šećer i maslac u pjenastu smjesu pa dodaj jaja i mlijeko.  

Prosij brašno i prašak za pecivo pa uspi u pripremljenu smjesu. Dobro izmiješaj drvenom žlicom ili špatulom. 

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, četvrtasti lim (otprilike 25x35 cm) obloži papirom za pečenje pa prelij smjesu. 

Peci otprilike pola sata i testiraj čačkalicom je li biskvit gotov. Ako izađe čista, biskvit je gotov.

Biskvit ohladi pa ga nareži na kocke. Rastopi čokoladu na pari s maslacem i mlijekom. 

Umoči biskvit u čokoladu, uvaljaj u kokos i posloži na čisti papir za pečenje i pusti da odstoje neko vrijeme. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije